15 lipca 2012

Episode 1: Karolina Dziś Serwuje - Zupa pomidorowa alla Karolina

Zupa pomidorowa alla Karolina

Dziś na obiad zrobiłam lekką i pyszną zupę pomidorową z kilkoma dodanymi przeze mnie składnikami, żeby nie było zbyt tradycyjnie. Jest prosta i świetnie smakuje. Idealna na pierwszy przepis na moim blogu :)




Składniki:

- bulion warzywny lub drobiowy - 2 l
- pomidory całe pelati w puszce (może być z ziołami i czosnkiem) - 2 op.
- koncentrat pomidorowy - 190 g
- passata pomidorowa - 680 g
- jedna duża lub dwie mniejsze marchewki
- świeża bazylia
- przyprawy: sól, pieprz, cukier trzcinowy/miód, oregano, liście laurowe, ziele angielskie.
- jako dodatek ryż lub makaron
- śmietana 18% - opcjonalnie

Sposób przygotowania:

W garnku gotujemy oczyszczony i przecedzony bulion. W międzyczasie obieramy marchew i kroimy w krążki lub słupki. Dodajemy 3 liście laurowe oraz 3 ziarna ziela angielskiego, a także marchew. Pozwalamy, aby podgotowało się to razem około 5 min. do momentu wrzenia. Wtedy zmniejszamy ogień. W tym czasie możemy nastawić w mniejszym garnku wodę na makaron lub ryż, wedle uznania. W moim przypadku zależy to tylko od nastroju :) Wracając do zupy, dodajemy do niej cały słoiczek koncentratu pomidorowego, passatę i pomidory z puszki, mieszamy. Kiedy koncentrat i pomidory ładnie się połączą z bulionem, doprawiamy wszystko do smaku. Zawszę dodaję sól, pieprz, odrobinę miodu lub cukru trzcinowego i sporo suszonego oregano. Wszystko do smaku. Zostawiamy zupę na kolejne 20 min. Niektórzy dodają do zupy śmietanę od razu, ja wolę pozostawić tę opcję do wyboru. Śmietanę stawiam na stole w miseczce. Nakładamy porcję makaronu lub ryżu do talerza, zalewamy zupą, a na wierzch kładziemy listki bazylii.

Jeśli ktoś ma ochotę na ostrzejszą zupę, to proponuję dodać w trakcie gotowania jedną suszoną papryczkę chilli lub wyciśnięty ząbek czosnku.

Smacznego! I zapraszam na kolejne Epizody :)