7 października 2019

Episode 266: Karolina Dziś Serwuje - Gofry Cukiniowe

Gofry cukiniowe

Rok szkolny zaczął się już jakiś czas temu, a do tego jesień przyszła szybko i powitała nas ozięble ;) Dlatego tak ważne jest, co dajemy naszym dzieciom do jedzenia w szkole i co sami jemy w pracy w porze tzw. lunchu. Pojęcie lunchu wzięło się ze Stanów, jest to drugi posiłek, który jemy w ciągu dnia, u nas nazywany jest drugim śniadaniem i może właśnie dlatego jest często traktowany po macoszemu. Ostatnie warsztaty z Sokołowem, były poświęcone tematowi Lunch Box'ów i to co najbardziej dało mi do myślenia, to fakt, że przeważnie zapominamy, że ten posiłek, który jemy poza domem, powinien dać nam energię na niemal 2/3 całego dnia! To właśnie w pracy lub szkole spędzamy większość czasu. Oprócz pożywnego śniadania, powinniśmy zjadać zarówno drugie śniadanie, jak i obiad, jeśli spędzamy poza domem więcej niż 6 godzin. 'Zwykła' kanapka, to może być zbyt mało i tutaj przechodzimy do tej przyjemnej części, czyli gotowania. Bo przecież kanapka może być niezwykła! Ten przepis przygotowała dla nas Pani Zuzanna Antecka psycholog i dietetyk, która była jedną z prowadzących te wspaniałe warsztaty. Także gofry cukiniowe same w sobie są przepyszne, ale kanapka z gofrów cukiniowych ze szpinakiem i hummusem lub pastą warzywną, to jest dopiero coś :)



Składniki:

- cukinia - 1 szt. (ok. 300 g)
- mąka pszenna - 1/2 szkl.
- mąka żytnia -1/2 szkl.
- jaja - 1 szt.
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- czosnek - 1/2 ząbka
- tarty parmezanu lub inny twardego ser - 2-3 łyżki
- sól, pieprz

Dodatkowo:

- świeży szpinak - garść
- Hummus premium Z Gruntu Dobre
- Pasta warzywna Z Gruntu Dobre

Sposób przygotowania:

Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy obficie i odstawiamy na 5-10 minut. Po tym czasie dokładnie odciskamy ją z nadmiaru wody.

Do cukinii dodajemy jajko, przeciśnięty czosnek oraz mąki, proszek do pieczenia, parmezan. Doprawiamy solą i pieprzem, trochę na oko, potem możemy spróbować pierwszego gofra i jeśli będzie za mało doprawiony, możemy jeszcze dosolić masę. Wszystko dokładnie mieszamy.

Gofrownicę smarujemy nieco tłuszczem i cierpliwie wypiekamy gofry aż do wyczerpania masy.

Aby przygotować kanapki, gofry smarujemy warstwą hummusu lub pasty warzywnej Z Gruntu Dobre. Posypujemy młodymi listkami szpinaku i przykrywamy drugim gofrem.

Oczywiście możemy dodać do środka więcej dobroci, pomidora, ogórka czy kawałek papryki, wszystko zależy od upodobań Waszych i Waszych dzieci.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz