22 sierpnia 2018

Episode 245: Karolina Dziś Serwuje - Oryginalny placek ze śliwkami

Oryginalny placek ze śliwkami

Dlaczego oryginalny? A dlatego, że do tradycyjnej masy na ciasto dodałam banany, ale i też postarałam się, żeby mimo wszystko, ciasto było zdrowe i zawierało minimum cukru :) Jeśli boicie się masła, to powiem Wam, że ma mniej kalorii od np. oliwy z oliwek, ale oczywiście wszystko w nadmiarze szkodzi, dlatego na całą dużą formę ciasta używamy jednej kostki masła. Ciasto jest naprawdę pyszne. To idealny deser czy przekąska do kawy z sąsiadką ;) Warto skorzystać z tego przepisu, zwłaszcza teraz, kiedy sezon na piękne i soczyste śliwki jest w pełni.



Składniki:

- śliwki - ok. 10 szt. (na oko)
- masło - 200 g
- żółtka jaj (L) - 4 szt.
- banany (dojrzałe) - 3 szt.
- cukier trzcinowy - 1 łyżka
- mąka pszenna tortowa lub pełnoziarnista - 450 g
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- mieszanka cynamonu z cukrem trzcinowym - 100 g cukru + 1 łyżeczka cynamonu
- otręby owsiane - do posypania formy

DEKORACJA

- białka jaj (L) - 4 szt.
- sól - 1 szczypta
- cukier puder - 1 łyżka
- cynamon - do posypania

Sposób przygotowania:

Masło ucieramy mikserem. Potem po kolei łączymy je z żółtkami jaj i cukrem trzcinowym. Dodajmy banany, proszek do pieczenia i mąkę. Banany powinny być bardzo dojrzałe i miękkie. Cały czas miksujemy aż wszystkie składniki się połączą.

Okrągłą formę do pieczenia (ok. 26 cm) wykładamy pergaminem, a boki smarujemy masłem. Następnie posypujemy formę otrębami, które powinny się przykleić do masła.

Masę na ciasto przekładamy do formy, wyrównujemy. Śliwki kroimy na połówki, pozbawiamy pestek i układamy miąższem do góry ciasno na wierzchu ciasta.

Na koniec posypujemy je mieszanką cynamonu i cukru trzcinowego. Przez to, że do ciasta dodajemy minimum cukru i większość słodyczy pochodzi od bananów, ta posypka na śliwkach zrobi ogromną różnicę.

Teraz przygotowujemy dekorację. Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy cukier puder, cały czas ubijamy aż cukier się połączy z bezą, a ta stanie się błyszcząca.

Bezę przekładamy do rękawa cukierniczego z wybraną końcówką. Jeśli nie macie rękawa, użyjcie torebki spożywczej z odciętym rogiem. Ja jednak polecam sylikonowy rękaw, jest naprawdę świetny. Wystarczy go potem tylko umyć, nawet w zmywarce i będzie gotowy do kolejnego użycia :)

Na wierzchu ciasta robimy kratkę z bezy. Całość posypujemy jeszcze cynamonem.

Ciasto pieczemy w funkcji termoobiegu w 180°C przez pierwsze 20 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 160°C i pieczemy jeszcze 30 - 35 minut. Ciasto po upieczeniu musi przez chwilę stygnąć.
© All rights reserved

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz