25 marca 2014

Episode 88: Karolina Dziś Serwuje - Zupa krem z marchewki z płatkami owsianymi i szczypiorkiem

Zupa krem z marchewki z płatkami owsianymi i szczypiorkiem

'Marchewkowe pole rośnie wokół mnie...' chciałoby się zaśpiewać :) Otóż dziś prezentuję Wam mój pomysł na zupę marchewkową trochę inaczej. Bycie na diecie zmusza mnie do wymyślania co raz to nowych połączeń płatków owsianych z dozwolonymi produktami, a co będzie lepsze niż pyszne i zdrowe marchewki? Marchew masę karotenu, czyli prowitaminy A. Zawiera także witaminę E, B1, B2, B3, B6, kwas foliowy, witaminę C, a ponadto inozytol, kwas jabłkowy oraz pektyny. Także, zabierajmy się do gotowania!


Składniki:

- marchewki - ok. 1 kg
- pietruszka korzeń - 1 szt.
- seler - 1/4 bulwy
- czosnek - 3 ząbki
- cebula dymka ze szczypiorkiem - 2 szt.
- papryczka chilli - 1 szt.
- mleczko kokosowe - 1 mała puszka lub 1/2 większej
- imbir mielony
- kurkuma mielona
- przyprawa curry
- gałka muszkatołowa mielona
- sól, pieprz
- płatki owsiane - 100 g na talerz
- odrobina masła

Sposób przygotowania:

Wszystkie warzywa drobno kroimy (dzięki temu szybciej się ugotują). Na dosłownie pół łyżki dobrego masła podsmażamy w garnku cebulę dymkę bez szczypiorku (on będzie nam potrzebny przy serwowaniu zupy), rozgniecione ząbki czosnku i pokrojoną z pestkami papryczkę chilli. Kiedy zacznie się unosić intensywny zapach czosnku, a cebula się zeszkli, dodajemy do nich pokrojone marchewki, pietruszkę i selera. Pozwalamy się im jeszcze podsmażyć przez jakiś czas, 5 do 7 min. W tym czasie dodajemy przyprawy. Ja sypałam na oko, ale możemy ustalić, że po pół łyżeczki każdej z nich, czyli: imbiru, kurkumy, curry, gałki muszkatołowej. Sól i pieprz zostawiamy na później. Następnie zalewamy wszystko zagotowaną wodą. Potrzebujemy od 1,5 l do 2 l wody. Dokładnie mieszamy i zostawiamy na niedużym ogniu na około 30 min. Jeśli używacie, tak jak ja, kuchenki indukcyjnej, ustawcie palnik na 4, a nawet 3, żeby zupa nam nie wrzała, tylko się spokojnie gotowała. W tym czasie uprażmy sobie płatki owsiane. Tak jak jest podane wyżej na jeden talerz/miskę zupy potrzebujemy ok. 100 g. Płatki prażymy na patelni nie używając tłuszczu. Ja używam do tego małej patelni nie przywierającej. W między czasie wlewamy do naszej zupy mleczko kokosowe. Do tego siekamy szczypiorek, aby po nalaniu zupy, nasze dodatki były od razu gotowe. Po 30 min. sprawdzamy czy warzywa zmiękły i sprawdzamy smak wywaru, doprawiamy go solą i pieprzem. Ale ostrożnie. Potem zupę miksujemy blenderem i jeszcze raz sprawdzamy smak i ewentualnie dodajemy jeszcze sól i pieprz. Robimy tak dlatego, że zupa po zmiksowaniu może mieć zupełnie inny smak, bardziej intensywny. Zupę nakładamy na talerz, wsypujemy płatki owsiane i posypujemy szczypiorkiem i gotowe. Płatki super skwierczą jeśli są podane prosto z gorącej patelni :)