2 kwietnia 2014

Episode 89: Karolina Dziś Serwuje - Ciastka owsiane z gorzką czekoladą

Ciastka owsiane z gorzką czekoladą

Dla miłośników czekolady, którzy nie wyobrażają sobie bez niej życia, a jednak zdają sobie sprawę, że nie wszystkie łakocie są zdrowe ;) Ta wersja jest dużo zdrowsza od kupnych batonów czy mlecznych czekolad, a jednocześnie ma wszystkie cechy pysznej przekąski. Nie nazwałabym ciastek dietetycznymi, ze względu na zawartość cukru trzcinowego, jednak jest to i tak lepszy wybór od pełnych białego cukru czy sztucznych słodzików słodyczy.



Składniki:

- czekolada gorzka bez cukru - 100 g (tabliczka)
- cukier trzcinowy - 50 g
- płatki owsiane - 200 g
- jajka - 2 szt.
- proszek do pieczenia - szczypta
- sól - szczypta

Sposób przygotowania:

Czekoladę musimy zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Następnie dodajemy do niej cukier trzcinowy, płatki owsiane, proszek do pieczenia i sól. Mieszamy na sucho. Potem wbijamy dwa jajka i mieszamy intensywnie, żeby połączyły nam one wszystkie składniki. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Na blasze pokrytej papierem do pieczenie formujemy spore kółka z naszej masy za pomocą łyżki. Staramy się zostawiać odstępy między nimi, żeby się nie pozlepiały. Ciastka pieczemy 20 min w 200 stopniach. Po upieczeniu zostawiamy je w otwartym piekarniku do ostygnięcia.
© All rights reserved