22 sierpnia 2012

Episode 13: Karolina Dziś Serwuje - Polędwiczki drobiowe w sezamowej panierce

Polędwiczki drobiowe w panierce sezamowej

Dziś zaprezentuję Wam nowy sposób na podanie kurczaka. Jeśli tak jak ja uwielbiacie mięso z piersi kurczaka, ale znudziły Wam się już standardowe sposoby przyrządzania go, to na pewno ten przepis Was zainteresuje. Przygotowanie dania zabiera ok. 30 min. Podawane z ryżem i sałatką, świetnie się nadaje na 'niedzielny' obiad.



Składniki:

- polędwiczki drobiowe - 0,5 kg 
- dwa opakowania sezamu - po ok. 300 g
- jedno jajko
- śmietanka słodka
- mąka (pszenna lub kukurydziana)
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od umycia, osuszenia i osolenia polędwiczek. Można też posypać je odrobiną przyprawy do kurczaka. Odstawiamy kurczaka i przygotowujemy sobie trzy głębokie talerze. Zasada jest dokładnie taka sama jak przy robieniu panierki np. kotletów schabowych. Do pierwszego talerza wsypujemy mąkę. Drugi talerz wymaga odrobinę więcej przygotowania, wlewamy do niego śmietankę, którą mieszamy z jednym całym jajkiem, aż uzyskamy jednolitą masę. Do ostatniego talerza wsypujemy sezam. Obok rozgrzewamy oliwę z oliwek na dość głębokiej patelni. Oliwy powinno być sporo, gdyż smażenie odbywa się w głębokim tłuszczu. Kiedy oliwa jest gotowa, po kolei panierujemy polędwiczki. Najpierw obtaczamy w mące, potem zanurzamy w śmietance z jajkiem, a na koniec obficie obtaczamy w sezamie. Kurczaka nie trzeba smażyć długo i trzeba pamiętać, że sezam szybko może się przypalić, dlatego cały czas trzeba przekręcać polędwiczki. 
Jeśli podajemy kurczaka z ryżem, dobrze jest nastawić wodę na początku smażenia, tak aby ryż nam się ugotował zanim usmażymy ostatni kawałek.
Ja też najbardziej lubię podawać to danie z sałatką owocową. Robi się ją bardzo łatwo. Wystarczy mieć: banany, kiwi, winogrona zielone, mandarynki, ananas i brzoskwinia z puszki. Wszystkie owoce kroimy w kostkę i mieszamy. Nie ma potrzeby dodawania żadnego sosu, gdyż owoce same wypuszczają swoje soki.