7 listopada 2015

Episode 146: Karolina Dziś Serwuje - Tort Ptasie Mleczko

Tort Ptasie Mleczko

Ptasie Mleczko od Wedla jest znane w Polsce od lat i na pewno wielu Polakom towarzyszyło już od dzieciństwa. Lekka pyszna pianka oblana jeszcze pysznejszą czekoladą, czego chcieć więcej? ;) Ostatnio miałam okazję otrzymać całą paczkę Ptasiego Mleczka w różnych smakach. Pomyślałam, że może warto będzie wykorzystać je do stworzenia nowego ciekawego ciasta. Tak oto powstał Tort Ptasie Mleczko, który również zwany jest Rozpustą...:)



Składniki:

BISZKOPT
- mąka pszenna tortowa - 2/3 szkl.
- cukier drobny trzcinowy - 3/4 szkl.
- jajka - 5 szt.
- kakao - 1/3 szkl.
- sól

MASA SEROWA
- śmietana 30% - 300 ml
- śmietanofix - 1 op.
- cukier puder - 2 łyżki
- ser ricotta - 250 g

POZOSTAŁE SKŁADNIKI
- Ptasie Mleczko od Wedla - min. 2 op. czekoladowe i śmietankowe/waniliowe
- dżem porzeczkowy niskosłodzony - 1 słoik
- polewa z gorzkiej czekolady
- nalewka porzeczkowa - 2 kieliszki
- wyroby cukiernicze do ozdoby

Sposób przygotowania:

Bazą naszego tortu jest biszkopt kakaowy. Ja upiekłam dwa blaty, ale równie dobrze może być to jeden przecięty na pół. Zaczynamy od oddzielenia białek od żółtek. Żółtka odstawiamy, a białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Pod koniec ubijania zaczynamy dodawać cukier, a następnie żółtka. Masa powinna być lekko brązowa i bardzo puszysta. Obok łączymy ze sobą mąkę tortową i kakao. Taką mieszankę dodajemy do masy białkowej i dokładnie mieszamy. Najlepiej robić to za pomocą drewnianej łyżki lub szpatułki. Blachę o szer. 25 cm i długości 34, wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy naszą masę na papier i staramy się ją wygładzić równomiernie. Biszkopt pieczemy przez 35 min.w 180°C w termoobiegu.
Po upieczeniu ciasto musi ostygnąć. W tym czasie możemy przygotować nasz serowy krem do tortu. Śmietanę ubijamy ze śmietanofixem, a pod koniec dodajemy również cukier puder. Sztywną ubitą śmietanę łączymy następnie za pomocą trzepaczki z serem ricotta. Zamiast ricotty możecie użyć mascarpone, również będzie świetnie pasowało.
Do szklanki wlewamy dwa kieliszki nalewki porzeczkowej oraz dwa kieliszki przegotowanej wody.
Jeżeli upiekliśmy jeden biszkopt, musimy go przekroić na pół, żeby powstały dwie równe warstwy. Jeżeli upiekliśmy dwa, nie ma takiej potrzeby. Biszkopty nasączamy naszym 'pączem' z nalewki i wody. Staramy się to robić równomiernie. Spodni biszkopt smarujemy obficie dżemem porzeczkowym. Na dżem wykładamy krem serowy. Na kremie, jedno obok drugiego, układamy na przemian Ptasie Mleczko, raz śmietankowe raz czekoladowe. Górny biszkopt również smarujemy dżemem i tą właśnie stroną przykrywamy warstwę ptasich mleczek.
Ciasto polewamy obficie polewą czekoladową, a następnie dekorujemy wedle uznania. Wkładamy je do lodówki i po około godzinie można już się częstować. Ze względu na polewę, która od zimna lodówki robi się bardzo twarda, tort powinniśmy wyjąć z niej ok. 30 min. przed przybyciem gości.
© All rights reserved