13 listopada 2015

Episode 147: Karolina Dziś Serwuje - Spaghetti z pesto z rukoli

Spaghetti z pesto z rukoli

Bardzo przyjemne danie z nietypowym, ale bardzo zdrowym pesto. Ten świetny sos odkryłam w programie Kuchnia Agaty. Danie robi się dosłownie w 15 min. Pesto bardzo ewoluowało w ostatnich latach i można je zrobić niemal ze wszystkiego. Pierwsze było pesto alla genovese pochodzące z Genui, na bazie bazylii i orzeszków piniowych, potem pesto sycylijskie z dodatkiem pomidorów suszonych na słońcu, a wszystkie robiono w moździerzach. Teraz mamy łatwiej ze względu na sprzęt taki, jak malakser czy blender, ale podobno najlepsze jest pesto robione tradycyjnie, w moździerzu.



Składniki:

- makaron spaghetti - 1 op.
- rukola - 100 g
- oliwa - 4 łyżki
- parmezan - 3 łyżki
- czosnek - 2 ząbki
- sok z cytryny - 1 łyżka
- pestki dyni - 3 łyżki
- sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Nastawiamy wodę na makaron i wsypujemy do niej łyżkę soli, najlepiej morskiej. W moździerzu lub malakserze, łączymy ze sobą wszystkie pozostałe składniki: rukolę, pestki dyni, czosnek, oliwę, sok z cytryny, parmezan oraz szczyptę soli oraz świeżo mielonego pieprzu. Mieszamy dotąd, aż powstanie nam gęsty sos, w którym będą wyczuwalne składniki. Nie ma co ukrywać, że szybciej będzie, jeśli zrobicie to za pomocą malaksera. Makaron wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy al dente. Nie dodajemy do wody ani oliwy, ani po ugotowaniu makaronu nie przelewamy wodą, te stare rady bardziej szkodzą niż pomagają i makaron przez to źle łączy się z sosem. Gotowy makaron mieszamy z naszym pesto, aż będzie cały zielony i aromatyczny. Ozdabiamy ziołami  i serwujemy.
© All rights reserved