8 lipca 2013

Episode 62: Karolina Dziś Serwuje - Krewetki w cieście kokosowym z sosem teriyaki

Krewetki w cieście kokosowym z sosem teriyaki

Jedni ich nienawidzą, drudzy je kochają: KREWETKI. Te 'morskie robale' potrafią być zaskakująco smaczne, jeśli oczywiście są dobrze przyrządzone. Najlepszym sposobem na pierwszy raz z krewetkami jest podanie ich w cieście. Dzięki temu osoba, która jeszcze ich nie jadła, nie zrazi się ich widokiem, a do tego w cieście smakują świetnie.



Składniki:

- krewetki jumbo lub inne duże - 250 g lub więcej
- mąka pszenna
- wiórki kokosowe
- jajka
- mleko
- papryczka chilli
- olej
- sól, pieprz
- sos sojowy ciemny
- imbir mielony
- sproszkowany czosnek
- cukier brązowy
- miód

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania krewetek. Ja osobiście nie jestem fanem ich obierania, dlatego kupuję już gotowe. Dzięki temu też, zaoszczędzamy sporo czasu. W garnku lub głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Tłuszczu musi być dużo, dlatego wlewamy całą butelkę (do głębokiego smażenia nie używamy oliwy z oliwek, proponuję olej słonecznikowy lub rzepakowy). W tym czasie robimy ciasto, do miski wsypujemy 3 duże łyżki mąki, 3 łyżki wiórków kokosowych, 1 jajko, 5 łyżek mleka, pół ostrej papryczki chilli, sól i pieprz. Składniki miksujemy na masę bez grudek. Wcześniej osuszone krewetki maczamy w cieście i wrzucamy do tłuszczu. Olej musi być bardzo gorący, dzięki temu krewetki nie wchłoną go zbyt dużo. Kiedy krewetki robią się złociste, wykładamy je na ręcznik papierowy. Po smażeniu zostawiamy je na chwilę do odsączenia i przygotowujemy sos teriyaki. Do tego potrzebujemy: pół szklanki sosu sojowego, pół szklanki wody, pół łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki mielonego czosnku, 5 łyżeczek brązowego cukru, 3 łyżeczki miodu. Sos dokładnie mieszamy, do momentu, gdy cukier się rozpuści. Krewetki przekładamy do miseczki, sos również. Krewetki maczamy w sosie i  delektujemy się ich smakiem :).