Z najlepszymi życzeniami wesołych, spokojnych, a przede wszystkim bezpiecznych i rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia, przygotowałam dla Was przepis na ciastka korzenne. Przepis na pierniczki już dobrze znacie, dlatego teraz coś nowego, równie smacznego i aromatycznego. Do dekoracji użyłam tzw. lukru królewskiego, czyli połączenia białka jajek z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Ciastka są idealne na chłodne wieczory z pachnącym kubkiem gorącej herbaty. Wesołych Świąt!
Składniki:
- mąka pszenna - 400 g
- masło - 180 g
- cukier puder - 100 g
- śmietana 18% - 3 łyżki
- rum - 3 łyżki
- żółtka jaj - 2 szt.
- jaja całe - 1 szt.
- miód - 4 łyżki
- kakao - 1 łyżka
- przyprawa korzenna - 4 łyżki
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
Sposób przygotowania:
Do niedużego rondla wlewamy rum i na małym ogniu rozpuszczamy w nim cukier puder.
Suche składniki, czyli mąkę, kakao i przyprawy, mieszamy. Wsypujemy do malaksera z ostrzem lub robota kuchennego. Ciasto można też oczywiście wyrabiać ręcznie, ale malakser znacznie ułatwia pracę.
Do suchych składników dodajemy żółtka, jajo, śmietanę, miód oraz mieszankę rumu z cukrem pudrem.
Włączamy malakser i kiedy ciasto jest zwarte wyjmujemy je, jeszcze krótko wyrabiamy i zawijamy w folię spożywczą. Wkładamy do lodówki na 2 godziny.
Po wyjęciu z lodówki, dzielimy ciasto na porcje, które wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Wykrawamy ciasteczka za pomocą wybranych foremek. Ja w tym roku postawiłam na serduszka.
Ciastka pieczemy przez 15 minut w 180°C na blasze wyłożonej pergaminem.
Po wystygnięciu dekorujemy lukrem.
© All rights reserved
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz