22 lipca 2016

Episode 187: Karolina Dziś Serwuje - Chutney z botwiny

Chutney z botwiny

Chutney'e to jedna z moich ulubionych konfitur. Są słodko-kwaśne, bardzo aromatyczne i świetnie pasują do mięs. Zapewne pamiętacie mój Chutney z agrestu, który bardzo pasuje do kurczaka czy indyka. Wymyślony przeze mnie chutney z botwiny, będzie idealny do kaczki lub wieprzowiny. Taki wytrawny dżem można przechowywać bardzo długo w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku. Bardzo polecam wykorzystać sezon, czy to na botwinę, czy to na agrest, i przygotować sobie takie konfitury, które mogą nam służyć jeszcze długo po wakacjach.



Składniki:

- botwina - 2 pęczki
- czerwona cebula - 1 szt.
- ocet z czerwonego wina - 250 ml
- miód - 4 łyżki
- nasiona kolendry - 1/2 łyżeczki
- goździki - 4 szt.
- płatki chilli - 1/2 łyżeczki
- ziele angielskie - 2 ziarenka
- olej rzepakowy - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Botwinę myjemy, suszymy i drobno siekamy zarówno liście, jak i małe buraczki. W moździerzu rozgniatamy nasiona kolendry, goździki, płatki chilli i ziele angielskie. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju rzepakowego. Cebulę siekamy w piórka i wrzucamy razem z przyprawami na naszą patelnię. Po 2 lub 3 minutach, kiedy zapach przypraw będzie już mocno intensywny, do cebuli dodajemy botwinę. Po minucie dodajemy miód. Pozwalamy botwinie się skarmelizować. Następnie na patelnię wlewamy ocet. Całość mieszamy i podgrzewamy na średnim ogniu do momentu, kiedy płyny wyparują. Gotowy chutnej przekładamy do słoiczka. Po ostudzeniu, przechowujemy go w lodówce.
© All rights reserved