4 lipca 2017

Episode 212: Karolina Dziś Serwuje - Grillowana 'pizza' z arbuza

Grillowana 'pizza' z arbuza

Ten przepis dedykuję moim przyjaciółkom, które jako pierwsze spróbowały mojej 'pizzy' z arbuza i to dzięki ich zachwytom ten przepis znalazł się na blogu :) Aż trudno uwierzyć, jak łatwo to danie się przygotowuje, a jak wielkie robi wrażenie. Teraz w lecie grillujemy niemal co tydzień, więc warto urozmaicić nasz stół. Ja uwielbiam eksperymentować na grillu i zawsze dodaję coś więcej niż tylko karkówka, kiełbaska czy kaszanka, które swoją drogą również kocham :) I właśnie często stawiam na owoce, przeważnie jest to ananas z chilli czy pieczone jabłka, ale też arbuzowa słodko-kwaśno-słona 'pizza'. Owoce pięknie karmelizują się na grillu, dzięki zawartym w nich naturalnych cukrach, naprawdę warto spróbować.



Składniki:

- mały arbuz - 1 szt. (najlepiej bezpestkowy)
- czerwona cebula - 1 szt.
- ser pleśniowy typu lazur - 100 g
- ocet z czerwonego wina - 3 łyżki
- sól - 1/4 łyżeczki
- cukier trzcinowy - 1 łyżka
- oliwa z oliwek - 1 łyżka
- bazylia świeża - pęczek

Sposób przygotowania:

Arbuza dokładnie myjemy i kroimy w 1,5 cm grubości plastry. Mieszamy ze sobą ocet winny, oliwę, sól i cukier. Każdy plaster arbuza smarujemy pędzelkiem przygotowaną mieszanką, z obu stron. Układamy na rozgrzanym grillu. Kiedy pojawią się brązowe pasy od rusztu na spodzie arbuza, przekładamy go na drugą stronę. W między czasie cebulę kroimy w piórka, ser kruszymy w palcach. Gotowy owoc przekładamy na duży talerz. Posypujemy czerwoną cebulą i serem pleśniowym oraz listkami bazylii. Możemy sobie zostawić odrobinę dressingu i jeszcze polać nim całość. Serwujemy szybciutko, póki arbuz jest ciepły.
© All rights reserved