3 kwietnia 2019

Episode 258: Karolina Dziś Serwuje - Frytki z polenty z pietruszkowym majonezem

Frytki z polenty z pietruszkowym majonezem

Frytki z polenty widziałam już w wielu programach kulinarnych, a także wśród przystawek w jednej z moich ulubionych restauracji. Niestety w większości przypadków, są one smażone na głębokim tłuszczu i chociaż ja też od czasu do czasu używam tego sposobu gotowania, tym razem chciałam, żeby moje frytki były w wersji light, czyli z piekarnika. Moim zdaniem, w ten sposób robi je się znacznie szybciej i łatwiej plus oczywiście zdrowiej :) Polenta, to rzecz bardzo popularna we Włoszech, ale też i w USA. Jest bardzo często serwowana w formie puree, jako dodatek do obiadu, ale kaszka jest tak wszechstronna, że można z niej zrobić masę rzeczy, nawet lasagne. Ja postawiłam na frytki, bo to naprawdę fajna przekąska, po którą każdy chętnie sięgnie.



Składniki:

- kaszka kukurydziana (polenta) - 1 op. (400 g)
- przyprawa suszone pomidory - 1 op.
- czosnek granulowany - 1 łyżeczka
- sól, pieprz
- majonez - 1 średni słoik lub domowy ok. 200 g
- natka pietruszki - 1/2 pęczka

Sposób przygotowania:

Polentę gotujemy według instrukcji na opakowaniu, do miękkości. Musi być naprawdę miękka, zdecydowanie nie al dente.

Ugotowaną kaszkę przekładamy do głębokiego naczynia i za pomocą blendera miksujemy na gładką masę. Jest to wymagająca praca, ponieważ polenta, podobnie jak np. kasza jaglana, podczas blendowania jest strasznie gęsta i lepka, ale niestety bez tego się nie obejdzie.

Gotową masę doprawiamy. Ja użyłam suszonych pomidorów, czosnku granulowanego oraz soli i pieprzu do smaku.

Następnie masę przekładamy do prostokątnego naczynia żaroodpornego lub formy do pieczenia. Pieczemy w funkcji góra-dół w ok. 180°C przez min. 30 min. Masa musi stać się sztywna, tak żeby można ją było kroić. Do tego powinna się też ładnie zarumienić.

Tak przygotowany 'blok' polenty studzimy i kroimy w paski, jak na frytki. W ten sposób możemy je przechowywać nawet kilka dni w lodówce, a tuż przed podaniem podgrzać na patelni lekko tylko skropionej oliwą, w piekarniku lub nawet w mikrofalówce.

Do frytek każdego rodzaju uwielbiam serwować natkę pietruszki. W tym przypadku zrobiłam pietruszkowy majonez. Nie ma nic prostszego! Wystarczy zblendować dobrej jakości majonez z połową pęczka natki pietruszki, na koniec doprawić lekko solą i sporą ilością pieprzu.

© All rights reserved

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz