7 października 2013

Episode 71: Karolina Dziś Serwuje - Schab wieprzowy pod orientalną pierzynką

Schab wieprzowy pod orientalną pierzynką

Mięso wieprzowe staje się coraz mniej popularne na świecie. Powodem tego może być to, że wieprzowina jest jednym z bardziej tłustych mięs i jedzenie jej zbyt często jest niewskazane, a także jeśli jest źle przyrządzona ma niezbyt zachęcającą strukturę, smak i zapach. W Polsce jednak to mięso nadal sprzedaje się najlepiej. Robimy z niego tradycyjne kotlety, przeróżne wędliny i pieczenie. Ja ostatnio miałam mieszane uczucia co do wieprzowiny, ale odkryłam ją na nowo. Wy również nie powinniście z niej całkiem rezygnować, jedzcie ją po prostu raz na jakiś czas. Mam nadzieję, że dwa najbliższe przepisy zachęcą Was do tego. Ten, który prezentuję tutaj wymyśliłam sama.



Składniki:

- schab wieprzowy krojony - 6 lub 8 plastrów
- papryka - 3 szt. różne kolory
- seler naciowy - 3 lub 4 łodygi
- cebula czerwona - 1 duża
- kapusta pekińska - 1 szt.
- przyprawa curry
- papryczka chilli
- chilli - pieprz cayenne
- świeża kolendra
- olej arachidowy
- sól, pieprz
- kasza kuskus

Sposób przygotowania:

Do przygotowania tego dania będziemy potrzebować dwóch patelni i blachy do pieczenia. Zaczynamy od przygotowania mięsa. Plastry schabu rozbijamy młotkiem dość mocno z obu stron. Chcemy, żeby mięso było miękkie i kruche. Następnie każdy kotlet solimy i pieprzymy, a także posypujemy przyprawą curry. Na patelnię wlewamy dwie łyżki oleju arachidowego, rozgrzewamy i obsmażamy mięso z obu stron. Kotlety układamy jeden obok drugiego na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Na drugą patelnię również wlewamy olej arachidowy. Kroimy paprykę, seler naciowy, cebulę i kapustę pekińską w podobnej wielkości cząstki. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię i dodajemy drobno pokrojoną papryczkę chilli oraz posiekaną kolendrę (garść). Całość doprawiamy solą, pieprzem, curry i pieprzem cayenne. Lekko miękkie warzywa układamy na mięsie, tworząc tzw. 'pierzynkę'. Blachę wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 min. w 180 stopniach. Po tym czasie nasza wieprzowina powinna już być pachnąca, miękka i bardzo smaczna. Gotowe danie serwujemy z kuskusem.
                                                                                                                                    © All rights reserved