8 października 2013

Episode 72: Karolina Dziś Serwuje - Karkówka wieprzowa zapiekana z warzywami pod majonezem

Karkówka wieprzowa zapiekana z warzywami pod majonezem

A to drugi sposób na wieprzowinę, o którym wspominałam w poprzednim poście. Ten przepis podpatrzyłam u mojej szwagierki ;) Zachwyciło mnie jak bardzo krucha, delikatna i smaczna jest karkówka po takim zapiekaniu, a do tego jest to bardzo łatwe. Oczywiście nie oszukujmy się, że to danie jest lekkie, jednak pamiętajmy, że nie przygotowuje się takich potraw codziennie.



Składniki:

- mięso karkowe wieprzowe - 2 kg
- marchew - 6 szt.
- cebula czerwona - 3 lub 4 szt.
- majonez - 1 słoik ok. 500 ml
- przyprawy - sól, pieprz, majeranek

Sposób przygotowania:

Mięso kroimy w równe plastry, które następnie rozbijamy młotkiem. Mięso doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem (możemy też dodać inne przyprawy, wedle uznania). Układamy je na blasze do pieczenia, na papierze lub folii aluminiowej. Marchew ścieramy na większych oczkach i rozkładamy równomiernie na karkówce. Cebulę kroimy w piórka i również układamy na mięsie. Całość pokrywamy majonezem, obficie. Mięso pieczemy w 200 stopniach przez min. godzinę. Jako, że każdy ma inny piekarnik, radzę po prostu po godzinie sprawdzić czy mięso jest już dobre. Powinno być tak miękkie, że aż się będzie rozpadać. Takie danie sprawdza się zdecydowanie na rodzinny obiad z ziemniakami i surówką.
                       © All rights reserved