26 lutego 2014

Epiosode 83: Karolina Dziś Serwuje - Tort Pawłowej

Tort Pawłowej

A oto i moja propozycja na nasz polski Tłusty Czwartek: Tort Pawłowej. Wszyscy będą jedli pączki i faworki, a ja będę się zajadać tortem bezowym z owocami :) Ciasto pochodzi z Australii, a jego nazwa wywodzi się od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej, która odwiedziła ten kontynent w latach dwudziestych XX wieku. Oczywiście, tłusty czwartek bez pączków nie ma sensu, ale zawsze możemy sobie co nieco urozmaicić ;)


Składniki:

- białka jajek - z 3 jajek
- cukier puder - 175 g
- ocet winny - 1 łyżka
- mąka kukurydziana - 1 łyżka
- śmietanka 30%
- banan
- pomarańcza
- maliny - mrożone lub świeże
- ananas w puszce

Sposób przygotowania:

Na blasze do pieczenia wykładamy papier do pieczenia i odrysowujemy na nim kółko za pomocą talerzyka. Białka jajek oddzielamy od żółtek i ubijamy mikserem. Zanim będą sztywne dodajemy połowę ze 175 g cukru pudru. Ubijamy aż masa będzie sztywna i błyszcząca, dodajemy resztę cukru pudru, i dodajemy łyżkę mąki kukurydzianej oraz po chwili ocet winny. Gotową sztywną masę wykładamy na papierze do pieczenia, uważając żeby nie wyjść poza narysowaną wcześniej linię. Tort pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 130 stopniach przez godzinę. W tym czasie przygotowujemy bitą śmietanę używając śmietanki 30% z odrobiną soku z ananasa z puszki. Kroimy banana, trzy krążki ananasa i rozdzielamy pomarańczę. Po upieczeniu dajemy bezie kilka minut na ostygnięcie i dekorujemy ją bitą śmietaną oraz owocami, na koniec układając maliny. Tak przygotowany tort możemy śmiało podać naszym gościom.