17 grudnia 2016

Episode 198: Karolina Dziś Serwuje - Śledzie z jogurtem greckim i pieczonymi jabłkami

Śledzie z jogurtem greckim i pieczonymi jabłkami

Jak co roku moja strona nie mogłaby się obyć bez nowego świątecznego przepisu :) Śledzie to dla mnie nieodłączny element Wigilii i Świąt Bożego Narodzenia. Zawsze podaję tradycyjne śledzie z cebulką w oleju i te pod pierzynką, ale lubię też za każdym razem zaprezentować je w nowej odsłonie. W tym roku wymyśliłam naprawdę fajne połączenie, a do tego lekkie i zdrowe. Będzie mi bardzo miło jeśli zechcecie wypróbować ten przepis i zaserwujecie go swoim bliskim :) Wesołych Świąt!



Składniki:

- solone śledzie ala matias - 500 g
- jabłka (np. grójeckie) - 4 szt.
- jogurt grecki - 400 g
- chrzan tarty - 1 łyżka
- cebula szalotka - 2 lub 3 szt.
- sól - do smaku
- pieprz czerwony - do smaku
- sok z połowy cytryny
- koperek - do dekoracji

Sposób przygotowania:

Śledzie płuczemy pod bieżącą wodą i suszymy za pomocą ręczników papierowych. Kroimy w ok. 1,5 cm paski. Jabłka myjemy, ale nie obieramy. Kroimy w ósemki i pieczemy do miękkości. Wystarczy ok. 15 min. w termoobiegu w 180°C. Szalotki siekamy drobno i dodajemy do śledzi. Kiedy jabłka są gotowe, przekładamy je do wysokiego naczynia. Dodajemy jogurt i chrzan, blendujemy do momentu, kiedy nie będzie żadnych grudek. Doprawiamy solą i czerwonym pieprzem, który oprócz smaku, daje również fajny efekt dekoracyjny. Wyciskamy sok z cytryny. Próbujemy i jeśli smakuje jak trzeba, przekładamy nasz sos do śledzi i cebulki. Wkładamy wszystko do słoika lub innego zamykanego naczynia. Wystarczy kilka godzin, żeby można było je już jeść. Ze względu na jogurt lepiej będzie, jeśli zrobicie je nie wcześniej niż dwa dni przed Wigilią. Śledzie będą smaczne i świeże przez tydzień.
© All rights reserved