22 czerwca 2015

Episode 126: Karolina Dziś Serwuje - Faszerowane pieczarki

Faszerowane pieczarki

Pieczarki są znane nam wszystkim, ale czy wiemy coś o ich wartościach odżywczych? Przeważnie je bagatelizujemy, a nie powinniśmy. Pieczarki zawierają sporo białka, przy niewielkiej zawartości tłuszczów. Są bogate w błonnik pokarmowy (ponad 8 g/ 100 g produktu). Są też niskokaloryczne i nie zawierają cholesterolu. Co najciekawsze, pieczarka zawiera prowitaminę D, niezwykle ważną dla ochrony kości. Cenna jest również zawartość witamin z grupy B (B1, B2, B3), mających pozytywny wpływ na metabolizm. Pieczarka zawiera także wachlarz składników mineralnych - fosfor, potas, żelazo, miedź czy selen. I do tego wbrew powszechnej opinii, wcale pieczarek nie trzeba obierać, a wystarczy porządnie umyć.



Składniki:

- pieczarki z dużymi kapeluszami - 6 szt.
- pomidory suszone w zalewie - ok. 100 g
- oliwki czarne drylowane - 2 garście
- kapary - 1 łyżka
- ser mozzarella - 250 g
- suszone oregano i tymianek - 1/2 łyżeczki
- czosnek - 1 ząbek
- cebulka szalotka - 1 szt.
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
- rukiew wodna - do dekoracji

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od umycia pieczarek. Jeżeli kapelusze są czyste i ładne, nie musicie ich obierać, a jedynie dokładnie umyć. Wycinamy z pieczarek nóżki tak, aby powstało nam wgłębienie. Następnie kroimy, niekoniecznie drobno, pomidory, oliwki, czosnek i cebulkę, które potem siekamy w malakserze. Nie doprowadzamy do powstania jednolitej masy, chcemy, aby kawałki warzyw były wyczuwalne. Do takiej mieszanki dodajemy kapary, suszone oregano i tymianek oraz doprawiamy solą i pieprzem, soli nie dodajemy dużo, wystarczy szczypta, za to pieprzu jak najbardziej nie żałujemy. Gotowym farszem wypełniamy nasze pieczarki i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Na koniec układamy na każdej pieczarce porwaną mozzarellę, posypujemy jeszcze odrobiną oregano i skraplamy oliwą. Pieczemy przez 20 do 30 min, w 180 stopniach. Dekorujemy rukwią wodną, rukolą lub bazylią.

                                                                                                                                   © All rights reserved