1 lipca 2015

Episode 127: Karolina Dziś Serwuje - Szpinakowy makaron listki z szynką bajońską, suszonymi pomidorami z sosem z sera bleu

Szpinakowy makaron listki z szynką bajońską, 
suszonymi pomidorami z sosem z sera bleu

Długą nazwę to danie zawdzięcza cudownym składnikom, z których się składa, a których nie można było pominąć. Być może makaron wydaje Wam się banalnym daniem, zapewniam jednak, że tak nie jest. Dzięki uprzejmości sieci sklepów Lidl, miałam okazję skomponować dla Was to danie, między innymi z produktów dostępnych w tygodniu francuskim i nie tylko. Głównym bohaterem, oprócz pysznej długo dojrzewającej szynki bajońskiej, jest ser Bleu Village. Tego typu sery są produkowane z mleka krowiego, przeważnie w rejonie Alp. Są uważane za jedne z najlepszych serów francuskich. Ser powstał w czasie II wojny światowej. Jeżeli będziecie mieli problem z rozpoznaniem tego sera, to należy pamiętać, że ma kształt małego płaskiego cylindra, cienką błyszczącą skórkę i miąższ o miodowej barwie z delikatnymi niebieskimi żyłkami. Do tego ma kremową konsystencję, podobną do sera brie, łatwo się rozsmarowuje, a skórka ma wyraźny zapach pieczarek.



Składniki:

- ser miękki typu bleu - Bleu Village - 1 op./250 g (dostępny w sklepach LIDL)
- szynka bajońska - Jambon de Bayonne - 1 op./100 g (dostępna w sklepach LIDL)
- śmietanka 30% - 1 kubeczek/200 g
- makaron listki szpinakowe - Foglie d'ulivo agli spinaci - 1 op./500 g (dostępny w sklepach LIDL)
- pomidory suszone w zalewie - 1 słoik/285 g (dostępne w sklepach LIDL)
- kapary - 1 łyżka
- czosnek - 3 ząbki
- sól i świeżo mielony pieprz
- oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania naszego sosu do makaronu. Patelnię (najlepiej z dnem nieprzywierającym) polewamy dwiema łyżkami oliwy z oliwek. Ząbki czosnku bardzo drobno siekamy, pomidory odcedzamy z oliwy i kroimy na dość duże kawałki. W tym czasie możemy nastawić wodę na makaron, którą solimy ok. 1/2 łyżki. Rozgrzewamy patelnię, ale pilnujemy, żeby ogień nie był zbyt mocny. Wrzucamy czosnek i pozwalamy, żeby jego aromat połączył się z oliwą (maks. 5 min.), a następnie dodajemy pomidory. Za pomocą drewnianej łyżki delikatnie mieszamy nasze składniki. Po kolejnych 5 minutach dodajemy porwaną szynkę bajońską. Kawałki, nie muszą, a nawet nie powinny, być równe. Szynka nie powinna się smażyć, a jedynie nabrać aromatu.
Po dosłownie dwóch minutach zalewamy całość kubeczkiem tłustej śmietanki 30%. Kiedy się nagrzeje, dodajemy po kawałku sera bleu. Cały czas na małym ogniu, pozwalamy, aby ser się rozpuścił i pięknie zagęścił sos. Doprawiamy sporą ilością świeżo mielonego pieprzu. Do tego czasu woda na makaron już na pewno się zagotowała, zatem wrzucamy go do garnka i gotujemy al dente (nie dłużej niż 12 min.). Gotowy makaron odcedzamy i przekładamy do głębokiego naczynia, polewamy sosem i dekorujemy kaparami oraz ulubionymi ziołami. Jeżeli nie zależy Wam tak bardzo na wyglądzie dania, możecie makaron wymieszać z sosem już na patelni, a nie w naczyniu. Ser pleśniowy w połączeniu z szynką bajońską i suszonymi pomidorami, zapewnią Wam niesamowite wrażenia smakowe.
                                                                                                                                      © All rights reserved