3 czerwca 2013

Episode 59: Karolina Dziś Serwuje - Salsa z żółtych pomidorów i zielonej papryki

Salsa z żółtych pomidorów i zielonej papryki

We wcześniejszych swoich przepisach przedstawiłam Wam cztery podstawowe sosy do meksykańskich nachos: guacamole, salsa pomidorowa, serowy i śmietanowy. Dzisiaj chcę Wam pokazać coś nowego, nazwijmy to wariacją na temat salsy. Prawdą jest jednak, że nie istnieje jeden sposób na sos salsa. Może się on składać z przeróżnych warzyw a nawet owoców, grunt żeby były drobno krojone lub miksowane, musi być podawany na zimno i zazwyczaj powinien być pikantny. Słowo 'salsa' to nie tylko taniec, ale przede wszystkim hiszpańskie określenie oznaczające sos lub coś słonego. Teraz wzbogaceni o wiedzę na temat salsy, przejdźmy do jej przygotowania :)



Składniki:

- żółte pomidory - 4 szt.
- zielona papryka - 1 szt.
- cebula - 1 szt.
- ostra papryczka - 1 szt.
- czosnek
- świeża kolendra
- sos tabasco
- sól, pieprz
- cukier trzcinowy
- oliwa

Sposób przygotowania:

Pomidory, paprykę i cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. Dodajemy pokrojoną ostrą papryczkę z pestkami, jeden ząbek czosnku oraz garść siekanej kolendry. Mieszankę doprawiamy solą i pieprzem oraz szczyptą cukru. Dodajemy również kilka kropli sosu tabasco oraz cztery łyżki oliwy. Mieszamy tak długo, żeby sól i cukier się rozpuściły. Tak przygotowaną salsę możemy podawać do nachosów, ale ja polecam ją z plackami tortilla lub tacos.