20 września 2012

Episode 21: Karolina Dziś Serwuje - Kruche ciasteczka na słono

Kruche ciasteczka na słono

Co trzeba zrobić kiedy ktoś bardzo lubi słone przekąski, zwłaszcza chipsy, a walka o wagę mu na nie nie pozwala?? Upiec sobie ciasteczka na słono!!! Oczywiście nie oszukujmy się, że są one super dietetyczne, ale zawsze będą miały mniej tłuszczu od chipsów no i to my decydujemy o tym co znajdzie się w środku.



Składniki:

- mąka kukurydziana
- ostra papryka w proszku
- lubczyk suszony
- przyprawa do grilla pikantna
- mleko
- masło (najlepiej Lurpak)
- curry
- musztarda
- proszek do pieczenia
- sól
- żółty ser

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od starcia sera i wrzucamy go do większej miski. Potem po kolei dodajemy kolejne składniki: mąkę kukurydzianą - dwie szklanki;  ostra papryka - dwie łyżeczki; lubczyk - jedna łyżeczka; przyprawa do grilla - jedna łyżeczka; masło - 1/4 kostki (dobrze żeby nie było zbyt twarde); curry - 1 łyżeczka; musztarda - 1 łyżeczka; proszek do pieczenia - 2,5 łyżeczki; sól - 1 łyżeczka; na koniec wszystko polewamy szklanką mleka i wyrabiamy ciasto. Ciasto nie jest łatwe do wyrobienia bo się bardzo kruszy, ale musimy być silni i ugnieść je na tyle, żeby dało się uformować w rulon, który pokroimy potem w plasterki. kiedy już nam się uda, plasterki układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 150 stopniach przez 10 do 15 minut, w termoobiegu. Ciastka wyjmujemy i odkładamy, aż troszkę wystygną i możemy chrupać. Przekąska świetna na wieczorne wspólne oglądanie filmu :)