7 sierpnia 2014

Episode 96: Karolina Dziś Serwuje - Omlet z kurkami i ziołami

Omlet z kurkami i ziołami

Sezon na kurki rozpoczęty, więc i ja podzielę się z Wami moim przepisem na ich wykorzystanie :) Omlet lub jajecznica z kurkami to bardzo popularne i smacznie danie. Mimo, że kurki nie mają jakichś szczególnych wartości odżywczych, jemy je ze względu na smak, zapach i ich piękny żółty kolor.



Składniki:

- jajka - 5 szt.
- serek twarogowy naturalny lub serek homogenizowany naturalny
- kurki - garść lub dwie
- czosnek - 3 ząbki
- pomidor - 1 szt.
- szczypiorek - garść
- świeży tymianek i bazylia
- sól, pieprz
- masło

Sposób przygotowania:

Jajka wbijamy do miski, dodajemy dwie łyżki serka twarogowego lub wiejskiego i ubijamy. Najlepiej robić to za pomocą ubijaczki lub widelca, do momentu aż serek połączy się z jajkami. Doprawiamy je solą i pieprzem i dosypujemy posiekany szczypiorek. Przygotowujemy patelnię (użyjcie takiej, którą można wstawić do piekarnika), na której rozpuszczamy równomiernie łyżkę masła. Wylewamy na patelnię naszą masę i zaczynamy smażyć na małym ogniu. Po chwili układamy na jajkach (jeszcze nie ściętych) dokładnie umyte kurki. Ja ich nie siekałam, tylko użyłam całych. Następnie rozkładamy posiekany czosnek (3 ząbki), a na koniec plastry pomidora. Omlet posypujemy posiekanymi świeżym tymiankiem i bazylią. Kiedy widzimy, że od spodu omlet już jest mocno ścięty, przekładamy patelnię do rozgrzanego piekarnika z funkcją grilla (górna grzałka) i przypiekamy przez 10 do 15 minut w 180 stopniach. Dla osób nie na diecie, polecam jeszcze przed pieczeniem posypanie omletu startym parmezanem lub innym serem. Kiedy omlet jest gotowy ustawiamy patelnię na drewnianej desce i możemy podawać. Dzięki temu, że nie przekładamy omletu na talerz tylko zostawiamy go w rozgrzanej patelni, mamy pewność, że szybko nie wystygnie (a jajka bardzo szybko tracą ciepło...), do tego mamy dodatkowe walory wizualne :)
                                                                                                                               © All rights reserved