11 września 2015

Episode 137: Karolina Dziś Serwuje - Paella

Paella

Paella to chyba najbardziej znane hiszpańskie danie. Miałam okazję spróbować go u źródła i powiem, że zachwyciło mnie od razu. Nazwa potrawy pochodzi od nazwy patelni, na której była smażona - metalowa patelnia z dwoma uchwytami zwana paella lub paellera. Danie wywodzi się z Walencji. Podstawą jest ryż zaprawiony szafranem i mięso lub owoce morza, lub razem mięso i owoce morza, tak jak to będzie w przypadku mojej paelli. Ja swój przepis oparłam też na wskazówkach Jamie'go Oliver'a, gdyż przygotowują go po raz pierwszy, chciałam mieć dobrego przewodnika :) Zatem, zapraszam do odkrywania nowych śródziemnomorskich smaków!



Składniki:

- ryż do paelli - 400 g (może być arborio używany do risotto lub zwykły biały)
- owoce morza (krewetki, małże, kalmary, dowolnie) - 400 g
- udka z kurczaka filetowane - 4 szt.
- kiełbasa chorizo - 100 g
- boczek wędzony w plastrach - 4 plastry
- cebula - 1 szt.
- czosnek - 2 ząbki
- natka pietruszki - 1 pęczek
- zielony groszek (mrożony) - 200 g
- szafran w proszku - 1 łyżeczka
- kurkuma mielona - 1/2 łyżeczki
- cytryny - 2 szt.
- bulion drobiowy - 1,5 l
- oliwa z oliwek
- sól morska
- świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

Niestety w naszym kraju dostęp do świeżych owoców morza jest mocno ograniczony, dlatego posłużyłam się mrożonymi. Z jednej strony to fajnie, bo zaoszczędziłam sobie ich oczyszczania, z drugiej, wiadomo, że świeże byłyby jeszcze lepsze. Także, wystarczy nasze owoce morza rozmrozić i wypłukać oraz wysuszyć.
Udka kurczaka kroimy w kawałki wielkości jednego 'kęsa'. Kiełbasę chorizo kroimy w plasterki, a plastry boczku w paski. Siekamy cebulę i czosnek, a także natkę pietruszki. W garnku zagotowujemy bulion.
Na dużą patelnię, z wysokimi ściankami, wlewamy łyżkę/dwie oliwy z oliwek (patelnia musi być naprawdę spora i koniecznie z przykrywką). Rozgrzewamy i zaczynamy od podsmażenia kurczaka, chorizo i boczku razem z pietruszką.
Po ok. 5 minutach, kiedy kurczak uzyska już złocisty kolor, wrzucamy cebulę i czosnek. Smażymy kolejne 5 min.
Po tym czasie dodajemy łyżeczkę szafranu, wsypujemy ryż i doprawiamy go na oko solą i pieprzem. Dobrze mieszamy. Wlewamy gorący bulion, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień i przykrywamy patelnię. Gotujemy przez 15 do 20 min. (w zależności od gatunku użytego ryżu) od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy nasze owoce morza oraz zielony groszek i doprawiamy jeszcze kurkumą. Wyciskamy sok z 1 cytryny, mieszamy i pozostawiamy na ogniu na kolejne 5 min.
Jeżeli widzimy, że jest za mało bulionu i paella wydaje się sucha, dolewamy po trochu przegotowanej wody. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy ponownie solą i pieprzem.
Paellę serwujemy na patelni, nie przekładamy jej do innego naczynia, a jedynie dekorujemy ćwiartkami cytryny. Każda osoba nakłada sobie na talerz wedle uznania i doprawia sokiem z cząstki cytryny.
                                                                                                                                     © All rights reserved