12 lutego 2015

Episode 112: Karolina Dziś Serwuje - Kokosowe pralinki

Kokosowe pralinki

Być może widząc nazwę kokosowe pralinki, od razu przychodzą Wam na myśl Rafaello, ale nie dajcie się zwieść, to będzie coś zdecydowanie innego. Do tego, żeby było jeszcze bardziej walentynkowo, będą w kształcie serduszek. Słodki smak białej czekolady podbijemy dodając do niej słone orzeszki ziemne, do tego aromat kokosów mmm... Wyobraźcie sobie minę bliskiej Wam osoby, której wręczycie pudełeczko z własnej roboty pysznymi pralinami...To na pewno będą udane Walentynki.



Składniki:

- biała czekolada (np. Wedel) - 4 tabliczki (400 g)
- masło -  1 kostka (200 g)
- cukier puder - 6 łyżek
- orzeszki ziemne solone - 200 g
- rum lub likier kokosowy - 4 łyżki
- wiórki kokosowe - wedle uznania

Sposób przygotowania:

Do zrobienia naszych czekoladek będziemy potrzebować małych silikonowych foremek w kształcie serduszek lub innym jeśli wolicie oraz papierowych papilotek odpowiedniej wielkości. Zaczynamy od rozpuszczenia czekolady. W tym celu na garnek gotującej się wody stawiamy żaroodporną miskę szklaną, do której kruszymy czekoladę. Mieszamy drewnianą łyżką. W ten sposób czekolada nam się nie przypali. Orzeszki ziemne mielimy w malakserze, nie na pył, bo chcemy, żeby nam chrupały w czekoladkach. Jeśli nie posiadacie malaksera, przełóżcie orzeszki do woreczka lub serwetki i tłuczcie je wałkiem lub młotkiem kuchennym. Obok ucieramy masło z cukrem pudrem oraz naszym kokosowych rumem. Możemy do tego użyć miksera. Potem dodajemy stopniowo czekoladę do masła, a do połączonej masy wsypujemy nasze orzeszki, Mieszamy i przelewamy masę do foremek wypełnionych papilotkami. Z góry opruszamy je wiórkami kokosowymi i wstawiamy na min. 2 h do lodówki. Kiedy mamy pewność, że czekoladki są już twarde, wyjmujemy je z foremek i przekładamy do pudełka lub na talerz. Jeżeli macie w domu np. puszkę po pierniczkach, pralinkach czy ciasteczkach, będzie do tego idealna.
                                                                                                                                 © All rights reserved