12 lutego 2015

Episode 111: Karolina Dziś Serwuje - Kawowe oponki w polewie z białej czekolady

Kawowe oponki w polewie z białej czekolady

Udany Tłusty Czwartek zagwarantują Wam moje oponki kawowe. Pączki są cudowne, ale przecież możemy spróbować czegoś innego. Jest przecież tyle możliwości. Cukiernicy tylko prześcigają się w tworzeniu nowych słodkości, i wszystkie są warte grzechu. Spróbujcie zatem mojego przepisu, dla bliskich, przyjaciół, czy po prostu dla własnej przyjemności. Każdemu się to należy przynajmniej raz w roku :)



Składniki:

- jajka - 8 szt.
- cukier trzcinowy - 1 szkl.
- mąka tortowa lub do biszkoptów - 1,5 szkl.
- proszek do pieczenia - 1 łyżka
- kawa rozpuszczalna (np. Nescafe Creme) - 4 łyżki
- ocet - 1 łyżka
- polewa biała (np. Dr. Oetker) - 2 op.
- gorzka czekolada - 1 tabliczka

Sposób przygotowania:

Do zrobienia moich oponek będziecie potrzebować odpowiednich foremek do wypieków 'z dziórką', polecam silikonowe. Zaczynamy od biszkoptu. Oddzielamy białka od żółtek. Następnie przekładamy żółtka do naczynia, w którym je roztrzepujemy, dodajemy proszek do pieczenia i ocet, i mieszamy trzepaczką. Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier, aż powstanie nam błyszcząca masa. Żółtka z proszkiem do pieczenia i octem przelewamy do białek i mieszamy. Mąkę łączymy z kawą rozpuszczalną. Do masy z jajek dodajemy powoli mąkę z kawą. Do połączenia składników używamy łyżki, nie miksera. Gotową masę przelewamy do foremek. Jeśli będziecie mieli nadmiar ciasta, po upieczeniu pierwszej partii, zróbcie po prostu drugą. Silikonowych foremek nie trzeba smarować tłuszczem (chyba, że jest to ich pierwsze użycie, wtedy tak, trzeba je lekko posmarować). Oponki pieczemy w 180 stopniach przez 25 min. Upieczone wykładamy do ostygnięcia, a następnie polewamy je białą czekoladą, którą potem opruszamy startą gorzką czekoladą.
                                                                                                                          © All rights reserved