20 grudnia 2017

Episode 224: Karolina Dziś Serwuje - Świąteczna sałatka z marynowanymi pieczarkami

Świąteczna sałatka z marynowanymi pieczarkami

Tuż przed Świętami Bożego Narodzenia przygotowałam dla Was fajną alternatywę, a właściwie dodatkową opcję, dla naszej tradycyjnej sałatki warzywnej, bo bez niej też sobie nie wyobrażam Świąt ;) Moja warstwowa sałatka, ukoronowana pysznymi marynowanymi pieczarkami, spełnia wszystkie Wigilijne wymogi i oprócz tego, że świetnie smakuje, to też się pięknie prezentuje. A dla zapracowanych Pań domu ważna informacja, nie trzeba się przy niej mocno napracować ;)  Wesołych Świąt!

Składniki:

- pieczarki marynowane w occie - ok. 300 g (polecam np. Bonduelle)
- ziemniaki sałatkowe - ok. 600 g
- jaja - 6 szt.
- ogórki konserwowe - 500 g
- majonez - 1 duży słoik
- jogurt naturalny - 1 duży kubek
- szczypiorek - 1 pęczek
- sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Ziemniaki porządnie szorujemy i gotujemy nieobrane w osolonej wodzie przez ok. 20 minut od zagotowania wody. Jaja gotujemy na twardo. Po ugotowaniu i jajka i ziemniaki studzimy. Teraz, zimą, wystarczy wystawić za okno i za chwilę będą chłodne.

Majonez łączymy z jogurtem naturalnym, dodajemy drobno posiekane 2/3 pęczka szczypiorku, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Ugotowane ziemniaki, jajka i ogórki konserwowe kroimy w kostkę, niekoniecznie bardzo drobną. Pieczarki odcedzamy, nie płuczemy i pozostawiamy w całości.

Jeżeli ziemniaki wydadzą się Wam za mało słone, wystarczy je troszkę doprawić po pokrojeniu.

Na dnie salaterki układamy połowę pokrojonych ziemniaków, polewamy sosem majonezowym. Na ziemniaki kładziemy ogórki, które polewamy sosem, na ogórki jajka. Całość powtarzamy raz jeszcze: 1. ziemniaki, sos 2. ogórki konserwowe, sos 3. jaja, sos. Na ostatnią warstwę jajek, polanych obficie sosem, układamy nasze pieczarki, 'główką' do góry.

Całość dekorujemy pozostałym szczypiorkiem.

© All rights reserved