23 czerwca 2016

Episode 183: Karolina Dziś Serwuje - Quesadillas z kurczakiem i warzywami

Quesadillas z kurczakiem i warzywami
podawane z dipem majonezowo-pomidorowym

Na piłkarski wieczór nie ma nic lepszego niż dobre przekąski, które powstrzymają nas od obgryzania paznokci z emocji ;) Moja propozycja oparta jest na kuchni meksykańskiej. Na pewno wielu z Was zna już to danie, ale wcześniej nie przygotowywało go samemu w domu. Zaskoczy Was jak bardzo jest to łatwe! A efekt zadowoli każdego :) Podane miary wystarczą na dwie porcje, na dwie osoby. Także przygotujmy się do soboty i kibicujemy! Polskaaaa Biało-Czerwoni!!!



Składniki:

- placki tortilla - 1 op. (min. 4 placki)
- pierś z kurczaka - 500 g
- papryka żółta - 1/2 szt.
- papryka czerwona - 1/2 szt.
- ostra papryczka cayenne - 1 szt.
- czarne oliwki - 2 garście
- ser żółty półtwardy np. gouda, emmentaler, cheddar - ok. 250 g
- świeża kolendra - 1 pęczek
- przyprawa kuchni meksykańskiej - 1 op.
- oliwa z oliwek - do smażenia

DIP

- pomidory - 3 szt.
- cebula -1 szt.
- czosnek - 3 ząbki
- por - 1/3 szt.
- ostra papryczka cayenne - 1 szt.
- świeża natka pietruszki - 1/2 pęczka
- majonez dobrej jakości - ok. 6 łyżek
- sól, pieprz - do smaku
- oliwa z oliwek - chlust

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka oprawiamy i kroimy w drobną kostkę lub paski. Doprawiamy obficie przyprawą kuchni meksykańskiej i przysmażamy na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Odstawiamy.
Placek tortilla posypujemy startym serem. Ilość sera dzielimy na cztery, żeby wystarczyło na każdą tortillę.
Papryki kroimy w paseczki, oliwki na pół, a ostrą papryczkę drobno siekamy. Nie pozbawiamy jej pestek. Na spodniej tortilli, na serze układamy kawałki papryki, powiedzmy, że na kształt promieni słonecznych. Między nimi rozsypujemy oliwki oraz kawałki kurczaka, a na koniec dodajemy posiekaną kolendrę. Całość posypujemy drugą partią sera i przykrywamy drugim plackiem. Tak samo robimy z każdą kolejną porcją.
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C, tryb grill. Układamy quesadilla na tacce do grillowania i wkładamy na 5 min. Następnie wyjmujemy, przekładamy za pomocą drugiej tacki, na drugą stronę, i grillujemy kolejne 5 min. W zależności od piekarnika, czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy w przedziale do 2 min. Nie chcemy, żeby nasze tortille się spaliły.
Gotową quesadilla wykładamy na talerz, pozwalamy odrobinę wystygnąć.
W tym czasie przygotowujemy dip. Za pomocą blendera lub malaksera rozdrabniamy pomidory, cebulę, czosnek, por, papryczkę cayenne, natkę pietruszki z odrobiną oliwy z oliwek. Do powstałej rzadkiej masy, dodajemy majonez. Mieszamy, próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem.
Quesadillas kroimy na trójkąciki, które układamy ładnie na talerzu, a na środku stawiamy naczynie z dipem. Dekorujemy świeżą kolendrą.
© All rights reserved