13 lipca 2016

Episode 184: Karolina Dziś Serwuje - Szynka pieczona w musztardzie Dijon i piwie

Szynka pieczona w musztardzie Dijon i piwie
podawana z karmelizowaną botwinką i pyzami ziemniaczanymi

Ten przepis polecam osobom, które chcą urozmaicić te tzw. niedzielne obiady. Nie zawsze musi to być schabowy, mielony czy kurczak pieczony, i choć wszystkie te dania są pyszne, odrobina odmiany od czasu do czasu nam nie zaszkodzi :) Przy każdej potrawie warto też wykorzystać warzywa czy owoce, które są w sezonie. Ja użyłam botwiny z buraka, którą tutaj podałam w zdecydowanie nietypowy sposób. Mam nadzieję, że przepis Wam się spodoba i że go wykorzystacie, bardzo do tego zachęcam :)



Składniki:

- szynka wieprzowa - 1 kg
- piwo jasne - 250 ml
- musztarda Dijon - 3 łyżki
- suszone oregano - 1 łyżka
- suszony majeranek - 1 łyżka
- natka pietruszki - 1/2 pęczka
- czosnek - 3 ząbki
- botwina - 2 pęczki
- miód - 2 łyżki
- ocet balsamiczny - 2 łyżki
- ziemniaki ugotowane - 1 kg
- mąka pszenna - ok. 300 g
- jajka - 1 szt.
- sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od zamarynowania szynki. Musztardę Dijon mieszamy z oregano, majerankiem i posiekaną drobno natką pietruszki. Szynkę lekko solimy i nakłuwamy w kilku miejscach pokrojonymi ząbkami czosnku. Następnie za pomocą pędzla lub łopatki, smarujemy dokładnie szynkę musztardową marynatą. Odstawiamy na 15 min.
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C funkcja termoobieg. Szynkę pieczemy przez 1 godzinę. Po tym czasie uchylamy piekarnik i do naczynia, w którym się piecze, wlewamy nasze piwo. Pieczemy przez kolejne 30 min. Potem wyjmujemy i pozwalamy odpocząć 5 min, zanim zaczniemy ją kroić.

Do przygotowania pyz potrzebujemy takich samych składników jak na kopytka. Nie są to tradycyjne pyzy z tartych ziemniaków, ale moja wersja szybkich pyz do obiadu. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy mąkę i jajko. Doprawiamy solą i odrobiną pieprzu i wyrabiamy ciasto. Jeśli ciasto za mocno się klei, podsypujemy je mąką. W garnku zagotowujemy wodę z łyżką soli i odrobiną oleju. Wrzucamy pyzy do garnka i w momencie kiedy wypłyną po ok 1 minucie wykładamy je cedzakiem na półmisek.

Botwinę oczyszczamy, małe buraczki odcinamy i kroimy w plasterki. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię, polewamy miodem i octem balsamicznym. Podsmażamy do momentu wyparowania płynów.

Z soków powstałych przy pieczeniu szynki przygotowujemy sos. Przelewamy płyn na patelnię, podgrzewamy, doprawiamy do smaku i dodajemy łyżkę mąki wymieszanej z ok. 1 łyżką wody. Sos mieszamy póki nie zgęstnieje.

Na talerzu układamy plaster szynki, kilka pyz oraz porcję karmelizowanej botwiny. Mięso i pyzy polewamy sosem, a całość dekorujemy listkami pietruszki.
© All rights reserved