7 czerwca 2016

Episode 182: Karolina Dziś Serwuje - Gnocchi ze szpinakiem i masłem bazyliowym

Gnocchi ze szpinakiem
serwowane z masłem bazyliowym

Uwielbiam wszystkie kluski, pyzy, gnocchi, kopytka, kartacze itp. itd. Ziemniaki uważam, za jedno z najlepszych warzyw na świecie i dziwi mnie, że tak wielu 'ekspertów' odradza ich jedzenie. Kaloryczność ziemniaka zależy od sposobu jego podania, sam w sobie ma niewiele kalorii, a to o czym warto pamiętać to to, że ziemniaki są niezawodnym źródłem potasu i magnezu, mają więcej witaminy C niż jabłka czy dynie, a do tego mają właściwości zasadotwórcze, dzięki czemu kwasotwórcze oddziaływanie mięsa, z którym je zwykle podajemy, jest zrównoważone. Także nie bójmy się naszych swojskich kartofli i podawajmy je na wszelkie sposoby :)



Składniki: 

GNOCCHI

- ziemniaki - 1 kg
- szpinak świeży - 250 g
- mąka pszenna - 350 g
- jajko - 1 szt.
- sól, pieprz
- masło - 50 g
- czosnek - 2 ząbki

MASŁO BAZYLIOWE

- masło miękkie - 100 g
- bazylia świeża - 1/2 pęczka
- oliwa z oliwek - 50 ml
- czosnek - 2 ząbki
- sól - do smaku

Sposób przygotowania:

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Szpinak dokładnie myjemy. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy posiekane ząbki czosnku. Smażymy szpinak do momentu kiedy się całkowicie zredukuje. Doprawiamy go solą i pieprzem.
Do przygotowania masy dobrze będzie użyć maszynki do mielenia, w której dwa razy musimy ze sobą przemielić ugotowane ziemniaki i szpinak. Następnie dodajemy do nich 300 g mąki (50 g zostawiamy do podsypywania) oraz wbijamy jajko. Wyrabiamy ciasto. Jeśli klei się zbyt mocno dodajemy więcej mąki. Gotową masę dzielimy na części, które formujemy w dość cienkie wałki. Z każdego wałka odcinamy nożem małe kluseczki.
W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną oliwy i z łyżką soli. Gnocchi wrzucamy do wody partiami, po wypłynięciu, gotujemy jeszcze przed minutę lub dwie i wykładamy cedzakiem na półmisek.
Do moich kopytek zdecydowałam się przygotować też masło bazyliowe. Do tego będzie nam potrzebny tylko dobry blender. Musimy zmiksować razem masło (koniecznie miękkie), bazylię, czosnek i oliwę. Powstałe masło doprawiamy dwiema szczyptami soli.
Na talerz wykładamy gorące gnocchi, na nie kładziemy łyżeczkę bazyliowego masła, które rozpuści się i stworzy pyszny sos. Całość dekorujemy listkami bazylii.
© All rights reserved