24 stycznia 2016

Episode 162: Karolina Dziś Serwuje - Focaccia z Mąki Razowej z Pieczonymi Pomidorami

Focaccia z Mąki Razowej z Pieczonymi Pomidorami

Focaccia to tradycyjna włoska potrawa, która często zastępuje tam pieczywo. Teoretycznie możemy uznać, że jest to ciasto na pizzę, ale bez sosu pomidorowego i innych dodatków, za to przeważnie serwowane z oliwą i ziołami. Bardzo często focaccia służy włoskim dzieciakom za drugie śniadanie :) Przygotowuje się ją głównie z mąki pszennej zwykłej, ja jednak uznałam, że przygotuję zdrowszą wersję, z mąki razowej, która jest naprawdę pyszna. Do mojej focaccii upiekłam też pyszne pomidory z masłem tymiankowo-czosnkowo-cytrynowym. Zdecydowanie polecam takie danie nawet na obiad, a samą focaccię z oliwkami lub innymi dodatkami, jako świetną przekąskę do pracy, szkoły czy na piknik.



Składniki:

FOCACCIA

- mąka pszenna razowa - 500 g
- oliwa z oliwek - 2/3 szkl.
- drożdże świeże - 25 g
- rozmaryn świeży lub suszony - 2 łyżeczki
- czosnek - 3 lub 4 ząbki
- woda ciepła - 1 szkl.
- sól - 1/2 łyżeczki
- sól morska gruboziarnista (do posypania) - na oko

PIECZONE POMIDORY

- pomidory - 6 szt.
- tymianek świeży - 1/2 pęczka
- oliwa z oliwek - 2 łyżki
- masło - 50 g
- cytryna - 1 szt. (potrzebujemy skórki z całej cytryny i soku z połowy)
- sól - 1/2 łyżeczki
- pieprz - do smaku
- czosnek - 2 ząbki

Sposób przygotowania:

Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z odrobiną cukru. Mąkę przesypujemy na stolnicę lub do miski, robimy dołek na środku, do którego wlewamy drożdże oraz 1/2 łyżeczki soli. Wyrabiamy ciasto, najpierw za pomocą np. drewnianej łyżki, a następnie rękami. Powinno to trwać ok. 5 min. Ciasto formujemy w kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2,5 godziny. Po odpowiednim czasie, ciasto odkrywamy i raz jeszcze wyrabiamy, dodając 1/2 szkl. oliwy (reszta oliwy będzie nam potrzebna do posmarowania focaccii). Następnie, ponownie ciasto odstawiamy pod ściereczką, tym razem na 2 godziny, ale jeśli Wam się nie spieszy, może być dłużej. Przygotowujemy blachę do pieczenia, którą wykładamy papierem do pieczenia. Gotowe ciasto przekładamy na blachę i wałkujemy na kształ prostokątu tak, aby wypełniło blachę po brzegi. W między czasie przygotowujemy oliwę do posmarowania focaccii. Wyciskamy do niej  dużo czosnku, dodajemy siekany rozmaryn oraz pół łyżeczki soli i sporo świeżo mielonego pieprzu. Ucieramy naszą mieszankę i za pomocą pędzelka smarujemy wierzch ciasta. Na koniec nakłuwamy focaccię widelcem. Pieczemy przez 25 do 30 min. w 200°C. Kiedy nasza focaccia jest gotowa, odkładamy ją na bok do ostygnięcia, a następnie kroimy na mniejsze części.

Do focaccii bardzo będą pasowały moje pieczone pomidory. Do ich przygotowania przyda nam się blaszka do pieczenia babeczek, na 12 oczek. Pomidory dokładnie myjemy i kroimy na pół. Wykładamy każde oczko blaszki połówką pomidora. W małej miseczce dokładnie mieszamy ze sobą miękkie masło z wyciśniętym czosnkiem, oliwą z oliwek, posiekanym tymiankiem, skórką otartą z cytryny, sokiem z połowy cytryny, solą i pieprzem. Po łyżeczce takiej mieszanki układamy na wierzchu każdego pomidora. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Pomidory pieczemy (najlepiej w funkcji grilla) przez ok. 20 min.

Pomidory dekorujemy tymiankiem i serwujemy z kawałkami focaccii, z oliwą czosnkową oraz z czarnymi i zielonymi oliwkami. Focaccia może nam też służyć jako przekąska do pracy lub szkoły. Wystarczy zapakować kilka oliwek i możemy się cieszyć przepysznym lunchem.
© All rights reserved