5 listopada 2013

Episode 76: Karolina Dziś Serwuje - Sałatka Cezar

Sałatka Cezar

Sałatka Cezar jest bardzo znana w Polsce i za granicą, jednak nie wszystkie sałatki Cezar są takie same, skąd to się bierze? A z tego, że wiele restauracji ma, nazwijmy to, swoją 'interpretację' tej potrawy, niektóre z nich mają więcej lub mniej wspólnego z oryginalnym przepisem. Ja też jak się okazało mam błędny przepis. Sałatę Cezar stworzył ok. 1920 r. włoski restaurator, Ceasar Cardini, który posiadał restauracje w Meksyku i USA. W oryginalnym przepisie nie było ani kurczaka, ani anchois, ani majonezu, tylko kilka podstawowych składników takich jak sałata rzymska, grzanki, jajka czy oliwa z oliwek. Ja jednak powiem Wam, że mój przepis, mimo że nie jest właściwy, smakuje mi bardziej niż wszystkie inne, jeśli więc macie ochotę na moją Sałatkę Cezar, to zapraszam serdecznie.



Składniki:

- sałata rzymska
- filet kurczaka - 500 g
- fileciki anchois - 3 lub 4 szt.
- majonez
- jogurt naturalny
- kapary
- pomidorki koktajlowe
- ser parmezan lub grana padano
- oliwa z oliwek
- bułka na grzanki
- sól, pieprz
- czosnek
- ulubione zioła (np. oregano, bazylia, tymianek)

Sposób przygotowania:

Najpierw przygotowujemy sobie grzanki.  Bułkę kroimy w kostkę, posypujemy ziołami i podsmażamy na patelni z oliwą i czosnkiem. Grzanki odkładamy. W salaterce lub na paterze układamy całe liście sałaty rzymskiej, tak aby pokryły dno. Resztę liści kroimy lub rwiemy i przekładamy do innej miski. Teraz zajmujemy się piersią kurczaka. Pozbywamy się tłustych części i kroimy ją w paski, nie w kostkę. Posypujemy ją solą, pieprzem, może też być jakaś przyprawa do kurczaka, np. złocisty kurczak. Kurczaka możemy smażyć na tej samej patelni co wcześniej grzanki, dodając jeszcze odrobinę oliwy.
pomidorki koktajlowe kroimy na pół i dodajemy do sałaty rzymskiej (krojonej). Teraz przygotowujemy sos, który jest najważniejszy w tym daniu. W głębokim naczyniu mieszamy dwie łyżki majonezu, dwie łyżki jogurtu naturalnego, dwie łyżki oliwy z oliwek, dwie łyżki drobno startego parmezanu, 3 lub 4 fileciki anchois, garść kaparów, pieprz. Wszystko miksujemy blenderem. Sprawdzamy smak i jeśli jest zbyt mocny możemy dodać jeszcze trochę oliwy. Usmażonego kurczaka dodajemy do pomidorków i sałaty, polewamy sosem i mieszamy. Kiedy składniki są dobrze obtoczone w sosie przekładamy je na całe liście sałaty. Następnie posypujemy jeszcze tartym parmezanem i grzankami.