8 lipca 2013

Episode 64: Karolina Dziś Serwuje - Sałatka z chrupiącym boczkiem, ananasem i zapiekanymi cebulkami

Sałatka z chrupiącym boczkiem, ananasem i zapiekanymi cebulkami

Tę sałatkę wymyśliłam sama od podstaw. Przyznam, że jestem z niej całkiem dumna :) Połączyłam w niej składniki, które tylko pozornie do siebie nie pasują. Przygotowanie wymaga trochę pracy i czasu, ale wierzcie mi, warto!



Składniki:

- boczek - 200 g
- ananas krojony - 1 puszka
- ogórek zielony - 1 szt.
- sałata lodowa - 1 główka
- małe cebulki - kilka
- ocet balsamiczny
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- cytryna
- miód
- musztarda

Sposób przygotowania:

Najwięcej czasu przy tej sałatce zabiera przygotowanie cebulek, dlatego od nich zaczynamy. Wybieramy cebulki wielkości od 3 do 5 cm, nie większe. Obieramy je i gotujemy przez 10 do 15 minut w lekko osolonej wodzie. Następnie wykładamy je na blachę do pieczenia. Skrapiamy oliwą z oliwek oraz octem balsamicznym i pieczemy przez kwadrans. W tym czasie na dużym półmisku układamy porwane liście sałaty lodowej. Zużywamy całą główkę. Potem na sałacie układamy kawałki ananasa oraz pokrojonego w kostkę ogórka (ze skórką). Teraz przygotowujemy sos miodowo-musztardowy, którym polejemy sałatę. W tym celu do małej miseczki wlewamy łyżkę oliwy oraz dwie łyżki miodu. Dodajemy dwie łyżki musztardy (może być sarepska lub delikatesowa, dla tych co lubią ostre: dijon), a na koniec łyżkę soku z cytryny. Dokładnie mieszamy i polewamy obficie sałatę z ananasem i ogórkiem. Z piekarnika wyjmujemy cebulki. Kroimy je na pół i układamy pojedyncze łupinki na sałacie. Cebulki powinny być mięciutkie, ale nie rozpadające się. Boczek kroimy w plastry, które smażymy na patelni nie dodając tłuszczu. Boczek jest gotowy, kiedy stanie się chrupiący i wytopi się z niego cały tłuszcz. Układamy go na wierzchu sałaty i gotowe!