4 września 2015

Episode 136: Karolina Dziś Serwuje - Cytrynowe babeczki z białą czekoladą

Cytrynowe babeczki z białą czekoladą

I oto kolejny słodki przepis dla Was :) Tym razem jest to połączenie bardzo słodkiej białej czekolady z kwaśną i bardzo aromatyczną cytryną. Przepis jest bardzo prosty. Jeśli już mieliście okazję piec np. moje Muffiny z gorzką czekoladą, te nie będą dla Was problemem. Są świetne do kawy lub jako deser zwieńczający główny posiłek.



Składniki:

- mąka pszenna tortowa - 2 szkl.
- cukier biały drobny - 1/2 szkl.
- proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
- soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
- sól - szczypta
- biała czekolada - 2 tabliczki
- mleko - 1 szkl.
- jajka - 2 szt.
- olej - 1/2 szklanki
- cytryny - 2 szt.
- masło - 50 g

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od posiekania dość drobno jednej z tabliczek białej czekolady. Następnie w jednej misce łączymy ze sobą: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, szczyptę soli oraz kawałki białej czekolady, Na koniec ocieramy całą skórkę z jednej cytryny i dodajemy do reszty składników. W drugiej misce mieszamy: mleko, jajka, olej, sok z jednej całej cytryny. Do suchych składników wlewamy te mokre. Mieszamy dokładnie łyżką (NIE miksujemy). Do pieczenia będziemy potrzebować odpowiedniej formy, zazwyczaj z 12 otworami, do których wkładamy po jednej papilotce. Do każdej wlewamy 1 i pół łyżki do 2 łyżek masy. Pieczemy przez 25 min. w 180 stopniach (grzałka góra-dół, piekarnik powinien być wcześniej rozgrzany). W tym czasie przygotowujemy polewę. W niedużym garnku zagotowujemy wodę, kładziemy na nim szklaną miskę, do którek kruszymy drugą tabliczkę białej czekolady oraz wrzucamy 50 g masła. Delikatnie mieszając, czekamy aż czekolada się rozpuści i połączy z masłem. Upieczone muffiny polewamy łyżką polewmy, a na wierzchu dekorujemy startą skórką z cytryny.
                                                                                                                                     © All rights reserved