8 kwietnia 2016

Episode 176: Karolina Dziś Serwuje - Pasztet z makreli

Pasztet z makreli

Mój 'pasztet' z makreli to idealna przekąska na przyjęcia czy na filmowy wieczór w domu, ale nie tylko. Powstał na podstawie przepisu, który znalazłam w jednej z książek dla diabetyków. Nie dość, że jest bardzo łatwy do przygotowania, to mogą go bezkarnie jeść osoby z cukrzycą :) Na miano pasztetu zasługuje dzięki swojej konsystencji, którą zawdzięcza użyciu twarogu. Oczywiście danie może być serwowane w wersji light, bez krakersów, a z użyciem np. pumpernikla czy razowego pieczywa. Zaczęła się wiosna, więc warto zmienić nasze zimowe nawyki i zacząć jeść lżej i zdrowiej. Zachęcam do wzbogacenia swojej diety o ryby. Zainspirujcie się wiosną z Karolina Dziś Serwuje i firmą GRAAL! :)



Składniki:

- makrela w oleju - 2 puszki (polecam markę GRAAL)
- twaróg półtłusty - 250 g
- sok z cytryny
- sos tabasco
- natka pietruszki - 1/2 pęczka
- pieprz, sól
- krakersy/pumpernikiel/pieczywo razowe

DODATKI

- małe ogórki konserwowe
- czarne oliwki
- papryka różne kolory

Sposób przygotowania:

Przygotowanie pasztetu jest bardzo proste, ale niezbędne jest posiadanie blendera lub malaksera. Makrelę odcedzamy i przekładamy do naczynia. Dodajemy twaróg i natkę pietruszki. Wyciskamy sok z jedne cytryny oraz dodajemy kilka kropel sosu tabasco. Doprawiamy szczyptą lub dwiema soli oraz świeżo mielonym pieprzem. Miksujemy dokładnie, tak długo aż powstanie nam gładka i aksamitna masa.

Pasztet serwujemy na krakersach (jeśli ma być to słona przekąska na przyjęcie) z dodatkiem ogórka, oliwki czy kawałka papryki, do wyboru. Dekorujemy natką pietruszki. Ewentualnie wersja light z razowym pieczywem, bądź na pokrojonych kromkach pumpernikla.
© All rights reserved