23 maja 2019

Episode 261: Karolina Dziś Serwuje - Zupa krem z fioletowych marchewek

Fioletowa zupa krem

Kolory w kuchni i w gotowaniu są dla mnie bardzo ważne. Uwielbiam kolekcjonować przeróżnych barw i kształtów naczynia, w których serwuje swoje potrawy, ale też ogromne znaczenie ma fakt, jak danie prezentuje się na talerzu. Często też sięgam po nowe, dopiero co poznane produkty, różne odmiany warzyw i owoców. Okazuje się, że kolorowe marchewki są znane od wieków, te pomarańczowe są względnie nowe i zostały wyhodowane w Holandii na cześć ich króla parę wieków temu. Przeważnie różnice w smaku są bardzo subtelne i większość marchewek smakuje podobnie. Ja zdecydowałam się użyć fioletowych w połączeniu z pięknie liliowymi, ziemniakami truflowymi, których już kiedyś użyłam do stworzenia m.in. pysznych Kopytek :)



Składniki:

- marchew fioletowa - 1 kg
- ziemniaki truflowe (fioletowe) - 600 g
- cebula czerwona - 1 szt.
- czosnek - 4 ząbki
- twaróg kozi - 200 g
- bulion warzywny lub drobiowy - 2 l
- natka pietruszki - 1 pęczek
- olej z pestek winogron - ok. 2 łyżki
- sól, pieprz - do smaku

Sposób przygotowania:

Najlepiej dzień wcześniej gotujemy bulion na włoszczyźnie. Możemy ewentualnie użyć koncentratu, kostek nie polecam.

Marchewki i ziemniaki obieramy i kroimy w talarki. Bardzo się do tego przydaje malakser, mandolina lub inny sprzęt kuchenny z odpowiednią tarczą. Cebulę i czosnek siekamy drobno.

Na dno garnka wlewamy olej winogronowy, tak na oko, około 2 łyżki. Rozgrzewamy. Podsmażamy cebulę i czosnek.

Dodajemy pokrojone warzywa. Smażymy do momentu aż wszystko zacznie przywierać do dna. Takie drobne 'przypalenie' dodatkowo podkreśla smak.

Całość zalewamy bulionem i za pomocą drewnianej łyżki, zeskrobujemy co co przywarło do dna. Mieszamy i gotujemy warzywa do miękkości. Dzięki temu, że pokroiliśmy marchewki i ziemniaki w krążki, nie trwa to zbyt długo.

Zupę miksujemy z kozim twarogiem. Próbujemy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Serwujemy ze świeżą natką pietruszki lub np. kiełkami buraka.

Przepis dedykuję mojemu dziadkowi, Józefowi. RIP
© All rights reserved

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz