7 marca 2014

Episode 85: Karolina Dziś Serwuje - Pappardelle z grillowanymi warzywami i oliwą z czosnkiem i ziołami

Pappardelle z grillowanymi warzywami i oliwą z czosnkiem i ziołami

Deliziosa Pasta! :) Co tu dużo mówić, uwielbiam makarony i włoską kuchnię, o czym wspominałam już wieeeele razy i nie chciałabym się powtarzać ;) Tym razem przygotowałam go troszkę inaczej, zainspirowana przepisem Tomka Jakubiaka z Kuchni + na domowy makaron. Właściwie poza grillowaniem zrobiłam go zupełnie inaczej, ale inspiracja to inspiracja i nie można o niej zapominać...



Składniki:

- makaron pappardelle
- bakłażan
- szalotki - 5 szt.
- pomidorki koktajlowe - 200 g
- seler naciowy - 3 gałązki
- oliwa z oliwek
- czosnek - 3 ząbki
- sól morska, pieprz
- suszone oregano i tymianek
- świeża bazylia
- ser parmezan lub grana padano

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od pokrojenia warzyw, wszystkich poza pomidorkami. Ja akurat nie mogłam wczoraj dostać, ale jeżeli znajdziecie w sklepach cukinię, to polecam dodać ją do naszych warzyw. Układamy je na blasze pokrytej folią aluminiową, doprawiamy odrobiną soli morskiej i świeżo mielonego pieprzu, posypujemy oregano i tymiankiem i polewamy oliwą. Tak przygotowane wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni z opcją grillowania i grillujemy przez 20 min. W tym czasie zagotowujemy wodę na makaron i lekko ją solimy. Makaron gotujemy tak jak jest podane na opakowaniu, al dente. W moim przypadku było to równo 7 minut. Do małej miseczki wlewamy 3 lub 4 łyżki oliwy, wyciskamy do niej 3 ząbki czosnku, wsypujemy troszkę soli morskiej i pieprzu oraz oregano. Mieszamy. Ugotowany makaron odcedzamy. Gotowe warzywa przekładamy do garnka, w którym gotował się makaron, dodajemy do nich nasze pappardelle oraz przygotowaną oliwę czosnkową i wszystko mieszamy i podgrzewamy jeszcze chwilę na kuchence. Makaron wykładamy na głębokie talerze, posypujemy tartym parmezanem i listkami bazylii i gotowe!