16 grudnia 2012

Episode 45: Karolina Dziś Serwuje - Kacze skrzydełka pieczone z jabłkiem i pomarańczą podawane z kuskusem

Kacze skrzydełka pieczone z jabłkiem i pomarańczą 
podawane z pomarańczowo-miętowym kuskusem

"Za potrawami z kaczego mięsa przepadali starożytni Rzymianie, którzy uważali, że ma ono właściwości lecznicze. Plutarch twierdził nawet, że Katon wraz ze swą rodziną i służbą został oszczędzony przez panującą w Rzymie zarazę właśnie dzięki obficie spożywanym kaczkom. Z naukowego punktu widzenia nie ma to jednak żadnego uzasadnienia. Niemniej kruche mięso kaczki to znakomite źródło białka, fosforu, żelaza, potasu oraz witamin z grupy B." - magazyn Kuchnia.
Kaczka, a zwłaszcza jej pierś, to jedno z droższych mięs. Jednak jest część kaczki, która moim zdaniem nie jest wystarczająco doceniana, a mianowicie skrzydełka. Nie są one drogie, a są znacznie większe od kurzych. Do tego smakują bardzo dobrze, zwłaszcza z moim przepisem. Sprawdźcie sami.



Składniki:

- skrzydła kacze - 8 szt.
- jabłka - 2 szt.
- pomarańcze - 3 szt.
- masło w kostce - 50 g
- chrzan tarty bez dodatków - 4 łyżeczki
- czerwona papryka słodka - 2 łyżeczki
- kurkuma - szczypta
- sok z dwóch połówek pomarańczy (oddzielnie)
- sok jabłkowy - 1/4 szklanki
- olej z pestek winogron - 1/4 szklanki
- zioła suszone: tymianek, majeranek - po 1 łyżeczce
- świeża mięta
- liście laurowe
- kuskus - 200 g
- bulion warzywny lub drobiowy
- sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Umyte wcześniej skrzydła kaczki rozczłonkowujemy. Pozbywamy się części z pazurem, na której nie ma zbyt wiele mięsa, a pozostałe kawałki dzielimy na pół. W ten sposób, otrzymujemy część kaczki, przypominającą pałkę z kurczaka oraz część skrzydełkową.

Teraz przygotowujemy marynatę. W naczyniu mieszamy: chrzan, sok z połowy pomarańczy, sok jabłkowy, olej z pestek winogron, paprykę słodką, majeranek, tymianek, kurkumę oraz dodajemy sporo soli i świeżo mielonego pieprzu. Części kaczki obtaczamy dokładnie w marynacie i przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Potem myjemy i kroimy owoce. Zarówno jabłka, jak i pomarańcze, kroimy w ósemki, a następnie układamy pomiędzy skrzydełkami. Gdzieniegdzie wtykamy też liście laurowe. Na koniec, na wierzchu układamy kilka kawałeczków twardego masła, które rozpuszczając się sprawi, że sos nam się zagęści, a smak będzie bogatszy.

Tak przygotowaną kaczkę wkładamy na 60 min. do piekarnika rozgrzanego do 180/200 stopni. Ja użyłam funkcji górnego grilla z krążeniem powietrza. Możemy ją piec pod przykryciem na początku, wtedy mięso będzie bardziej miękkie, ale potem koniecznie trzeba wyłowić mięso na wierzch, żeby nabrało rumieńców.

Pod koniec pieczenia przygotowujemy kasze kuskus, gdyż zabiera to nie więcej niż 10 min. W tym celu przesypujemy ok. 200 g kaszy do miseczki. Przygotowany bulion mieszamy z sokiem z pozostałej połówki pomarańczy oraz posiekaną mięta. Kuskus zalewamy gorącym bulionem tak, aby ciecz była ponad 0,5 cm nad kaszą i pozostawiamy na 5 min. Po tym czasie kaszę rozdrabniamy widelcem i już jest gotowa do wyłożenia na talerze.

Na talerz wysypujemy kuskus, na tym układamy kaczkę i dekorujemy pieczonymi jabłkami i pomarańczami oraz posypujemy świeżą miętą.

                                                                                                                                   © All rights reserved