16 grudnia 2012

Episode 44: Karolina Dziś Serwuje - Makaron Trottole alla Putancesca

Makaron Trottole alla Putancesca

Alla putanesca to jeden z tradycyjnych włoskich sposobów serwowania makaronu. Jest kilka innych opcji tego przepisu, np. zamiast tuńczyka można użyć anchois lub wędzonej ryby. Właściwie niemal każdy rodzaj makaronu można podać alla putanesca, ja wybrałam świderki, ponieważ akurat taki własnie miałam pod ręką, a także wiedziałam, że będzie świetnie smakował z tymi składnikami. Przepis prosty, a danie wyraziste w smaku. Świetny na piątki bez mięsa.



Składniki:

- makaron świderki - 1 op.
- białe wino wytrawne - 1 kieliszek
- rozdrobniony tuńczyk w sosie własnym lub w oleju - 1 puszka
- czosnek - 2 ząbki
- krojone pomidory konserwowe - 2 puszki/kartoniki
- zielone oliwki - 2 garście
- ostra papryczka - 1 szt.
- oliwa z oliwek - ok. 2 łyżki
- sól, pieprz - do smaku
- parmezan - na oko
- świeże zioła np. natka pietruszki - do dekoracji

Sposób przygotowania:

Zanim zaczniemy przygotowywać sos, nastawmy sobie garnek z wodą, w którym ugotujemy makaron. Woda powinna być osolona (pół łyżki soli).
W czasie kiedy woda się zagrzewa przygotowujemy patelnię, na którą wlewamy dwie łyżki oliwy z oliwek. Kroimy cztery ząbki czosnku oraz jedną papryczkę pepperoni i podsmażamy lekko na patelni, pilnując, żeby czosnek nie zbrązowiał.
Następnie dodajemy tuńczyka oraz oliwki, a po jakichś dwóch minutach wlewamy na patelnię kieliszek białego wina (najlepiej półwytrawne). Teraz czekamy, aż wino odparuje (może to zająć i 10 min.).
Czekając na to, wsypujemy nasz makaron do gotującej się wody, zawsze po włożeniu makaronu do wody trzeba go zamieszać, żeby nie poprzyklejał się do ścian garnka i dolewamy oliwę.
Kiedy wino nam już odparuje do sosu dodajemy pomidory, wszystko razem mieszamy i pozwalamy się poddusić przez 5 do 7 min.
W tym czasie powinniśmy spróbować sosu i doprawić go solą i pieprzem.
Ugotowany makaron (al dente) odcedzamy i przekładamy na patelnię. Wszystko dokładnie mieszamy tak, aby cały makaron był w sosie. Następnie wykładamy porcję na talerz i dekorujemy parmezanem oraz listkami natki.
© All rights reserved