18 września 2012

Episode 20: Karolina Dziś Serwuje - Pikantna sałatka z krewetkami

Pikantna sałatka z krewetkami

Krewetki są w Polsce coraz bardziej popularne i trudno się dziwić. Odpowiednio przyrządzone są naprawdę pyszne. Dlaczego warto jeść krewetki? Krewetki są doskonałym źródłem wysokowartościowego i łatwo przyswajalnego białka, którego zawartość w 100 g produktu wynosi aż 18,1 g. Jednocześnie mają niską zawartość tłuszczu i są lekkostrawne. Zawierają witaminy z grupy B - kobalaminę (wit. B12), odpowiedzialną za produkcję czerwonych krwinek, niacynę (wit. B3), która reguluje pracę układu nerwowego i metabolizm.



Składniki:

- krewetki tygrysie (mogą być mrożone)
- kapusta pekińska
- papryczka jalapeno (świeża)
- czosnek
- czerwona cebula
- świeży koperek
- pomidorki koktajlowe
- biała papryka
- sos tabasco
- sos sojowy 
- ocet winny
- oliwa
- sól, pieprz i inne ulubione przyprawy

Sposób przygotowania:

Najważniejsze w tym daniu są krewetki. Trzeba je umyć i odpowiednio oprawić. Ja rzadko kupuję krewetki nie oprawione, także zaoszczędziłam sobie tym pracy i jedyne co musiałam zrobić to oderwać ogonki. Na patelni podsmażamy dwa/trzy drobno pokrojone ząbki czosnku, następnie dodajemy papryczkę jalapeno z pestkami. Wrzucamy krewetki i doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną suszonych chili oraz posypujemy koperkiem. Smażymy tak, aby krewetki przejęły smak czosnku i ostrość papryczek, pamiętając, żeby nie straciły swojego aromatu. Na średnim ogniu, powinno to być mniej niż 10 min.
Obok kroimy do salaterki kapustę pekińską, dwie białe papryki i pomidorki koktajlowe. Aby przygotować dressing, potrzebujemy sos sojowy, sos tabasco, oliwę, ocet winny. Ja zazwyczaj robię na oko, ale powiedzmy, że po jednej dużej łyżce każdego płynu mieszamy razem, sprawdzamy smak i ewentualnie dodajemy coś jeszcze. Możemy też wycisnąć odrobinę soku z cytryny. Sosem polewamy warzywa i mieszamy. Na wierzch wrzucamy usmażone już krewetki i gotowe. Sałatka jest pikantna, ale nie na tyle żeby przeważało to ponad pozostałe smaki.