8 czerwca 2017

Episode 211: KarolinaDziśSerwuje - Masło z awokado

Masło z awokado

Dzisiaj, jedna z najzdrowszych alternatyw dla margaryny lub kiepskiej jakości masła, to masło z awokado. Awokado to najzdrowszy owoc świata i nie raz już rozpisywałam się na temat jego zdrowotnych właściwości i choć jest kaloryczne, to uwierzcie mi, to są zdrowe tłuszcze i zdrowe kalorie. Nie znoszę dietetyków, którzy wmawiają nam, żeby go unikać, bo tuczy. Bzdura i tyle :) Wszystko w nadmiarze tuczy lub szkodzi, grunt to rozsądnie planować posiłki. A wracając do masła, świetnie smakuje jako baza do kanapek, ale też samo w sobie jako pasta.



Składniki:

- awokado - 2 szt. (koniecznie dojrzałe)
- czosnek - 1 ząbek
- cytryna - 1 szt.
- sól - do smaku

Sposób przygotowania:

Awokado obieramy i wydrążamy pestki. Przekładamy do malaksera lub blendera. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wyciskamy cały sok z cytryny. Do tego szczypta lub dwie soli. Miksujemy tak długo, aż nie będzie w maśle żadnej grudki, nawet najmniejszej. W ten sposób masło będzie się gładko rozsmarowywać. Możemy jeść je same na pieczywie, ale ja polecam np. z plastrem pomidora, cudowny duet.
© All rights reserved