26 maja 2016

Episode 180: Karolina Dziś Serwuje - Tarta z rabarbarem

Tarta z rabarbarem

Z okazji Dnia Matki mam dla Was tartę z pysznym polskim rabarbarem :) W dzieciństwie jedliśmy rabarbar maczany w cukrze i to była świetna letnia przekąska, dlatego cieszę się, że to warzywo wróciło i z powrotem zagościło w naszych kuchniach. Placek robi się szybko, dzięki użyciu gotowego ciasta francuskiego, ale oczywiście, jeśli macie więcej czasu, możecie przygotować własny spód. Ta słodko-kwaśna tarta na pewno ucieszy Wasze Mamy :) Wszystkiego najlepszego!



Składniki:

- ciasto francuskie gotowe - 1 rolka
- rabarbar - 500 g
- budyń waniliowy - 1 op.
- mleko - 50 ml
- cukier trzcinowy - 150 g
- cynamon

Sposób przygotowania:

Rabarbar obieramy i dokładnie myjemy. Następnie kroimy go w kostkę, posypujemy obficie cukrem i wstawiamy w misce do lodówki na 30 do 45 min.
Ciasto  rozwijamy i wykładamy nim formę do tart, którą wcześniej, dla pewności, dobrze będzie wysmarować odrobiną masła. Przykrywamy je papierem do pieczenia i układamy na nim inną formę lub dużą fasolę, ewentualnie specjalne kulki obciążające. Spód zapiekamy w 180°C przez 20 min. lub krócej. W trakcie pieczenia pilnujemy, żeby ciasto nie zbrązowiało za bardzo.
Budyń waniliowy mieszamy z ciepłym mlekiem. Rabarbar wyjmujemy z lodówki i odcedzamy powstały z cukru syrop.
Na podpieczonym spodzie układamy kawałki rabarbaru i zalewamy je przygotowanym budyniem. Posypujemy całość cukrem trzcinowym. Pieczemy przez kolejne 20 min. w 170°C. Gotową tartę oprószamy cynamonem.
© All rights reserved