11 maja 2016

Episode 179: Karolina Dziś Serwuje - Zupa Rybna z Mleczkiem Kokosowym

Zupa Rybna z Mleczkiem Kokosowym

Ryby to samo zdrowie, a zupa rybna chodziła za mną już od dawna :) Przyznam, że wcześniej nie miałam okazji jej ugotować, dlatego zależało mi, aby moja pierwsza była naprawdę dobra. W tej zupie połączyłam elementy kuchni tajskiej i śródziemnomorskiej, co okazało się naprawdę dobrym pomysłem. Smak jest rybnie intensywny, lekko pikantny, lekko kokosowy - zupa jest bardzo esencjonalna. Do przygotowania użyłam także dobrej jakości ryb konserwowych, które świetnie pasowały do klimatu potrawy. Jeżeli nie znajdziecie w sklepie dorady, możecie użyć innych morskich ryb. Ważne, aby były to raczej ryby z białym mięsem. Przygotowanie zupy, wraz z gotowaniem bulionu, zajmuje ok 1,5h, ale smak na pewno Wam to wynagrodzi :)



Składniki:

- dorada cała - 2 szt.
- dorsz filet - 250 g
- makrela w sosie pomidorowym (np. firmy GRAAL) - 2 puszki
- polędwica z łososia w sosie włoskim (np. SuperFish Prestige) - 2 puszki
- przecier pomidorowy - 200 g
- mleczko kokosowe - 400 ml
- papryka zielona - 1 szt.
- ostre papryczki - 2 szt
- cebula czerwona - 1 szt.
- seler naciowy - 6 łodyg
- marchew - 1 szt.
- sok z limonki
- kurkuma - 1/2 łyżeczki
- chilli pieprz cayenne - 1/2 łyżeczki
- papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki
- sól - do smaku
- pieprz biały - do smaku
- olej rzepakowy
- włoszczyzna (do bulionu)
- natka pietruszki - do dekoracji

Sposób przygotowania:

Aby nasza zupa miała prawdziwie rybny aromat, musimy wcześniej ugotować bulion rybny. Dlatego zaczynamy od oczyszczenia z łusek i wyfiletowania naszych dorad.  Zaczynamy od wycięcia płetw, następnie nacinamy rybę wzdłuż głowy, grzbietu oraz brzucha. Potem cienkim nożem odcinamy filety od głowy do ogona, nóż powinien iść równo z kręgosłupem. Filety oczyszczamy z ości i odkładamy. Na bazie włoszczyzny i pozostałości po rybach gotujemy intensywny wywar. Po około godzinie przecedzamy bulion i pozbywamy się wszelkich resztek i szumowin.

Teraz przygotowujemy warzywa i pozostałe składniki. Paprykę kroimy w cienkie paski, cebulę w piórka, selera naciowego w kostkę, siekamy ostre papryczki, a z marchwi wycinamy za pomocą obieraczki wstążki.

Na patelni podgrzewamy olej rzepakowy, wystarczą dwie, trzy łyżki. Podsmażamy cebulę z ostrą papryczką, potem dodajemy paprykę zieloną, seler naciowy i marchew. Wystarczy im do 10 min. Wszystkie warzywa przekładamy do garnka i zalewamy wcześniej przygotowanym bulionem.

Na tej samej patelni podsmażamy z obu stron filety z dorady oraz dorsza, i od razu przekładamy je do garnka. Otwieramy puszki z makrelą oraz łososiem i również dodajemy je do zupy. Gotujemy całość przez 10 min.

Następnie dodajemy sok z limonki, przecier pomidorowy oraz mleczko kokosowe. Czekamy aż się rozpuszczą i połączą z resztą składników. Doprawiamy solą, pieprzem białym, papryką słodką, kurkumą i pieprzem cayenne. Pozostawiamy na ogniu jeszcze przez 10 min. i możemy zupę podawać. Każdy talerz dekorujemy natką pietruszki.
© All rights reserved