14 lipca 2016

Episode 186: Karolina Dziś Serwuje - Jajka zapiekane w szynce długodojrzewającej

Jajka zapiekane w szynce długodojrzewającej

Idealne na śniadanie! Pomysł zaczerpnęłam od Jamie'go Oliver'a, który jest jednym z moich ulubionych kucharzy. Wierzcie mi, przygotowanie tego dania jest bardzo proste, a prezentacja i smak zaskoczą każdego. Zatem, jeżeli chcecie zrobić swojej bliskiej osobie niespodziankę na sobotnie lub niedzielne śniadanie, ten przepis będzie idealny. Pamiętajcie tylko o zakupie formy do pieczenia muffinek, która w tym daniu jest niezbędna.



Składniki:

- jaja - 6 szt. (dla dwóch/trzech osób)
- szynka długodojrzewająca (np. prosciutto, szwarcwaldzka, parmeńska) - 12 plastrów
- szczypiorek - 1 pęczek
- sól, pieprz
- sałata rzymska mini - 1 główka
- oliwa z oliwek - 50 ml

Sposób przygotowania:

Formę do babeczek smarujemy oliwą, tyle oczek, ile jajek chcemy upiec. Każdą dziurkę wypełniamy dokładnie dwoma plastrami szynki. Dobrze, jeśli będzie też pokrywała dno.  Do każdego oczka wbijamy jedno całe jajko. Doprawiamy je solą i pieprzem. Szczypiorek drobno siekamy i posypujemy nim każde jajko. Całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Pieczemy dopóki białko jajka się nie zetnie, a środek będzie wciąż płynny. Powinno wystarczyć od 10 do 15 min. Gotowe jajka wykładamy na liść sałaty rzymskiej i serwujemy z pieczywem.

© All rights reserved