9 lipca 2015

Episode 128: Karolina Dziś Serwuje - Zapiekane Fondue z czerwonego sera pleśniowego z Pesto z jarmużu

Zapiekane Fondue z czerwonego sera pleśniowego z Pesto z jarmużu

To danie, choć bardzo proste w przygotowaniu, zawiera w sobie wiele intensywnych smaków. Głównym składnikiem jest ser z czerwoną pleśnią Petit Livarot, który jest bardzo aromatyczny, o intensywnym zapachu. Choć zapach sera może Was wystraszyć, naprawdę warto poświęcić mu czas, bo jego walory smakowe są niesamowite. Ten i inne pyszne sery znajdziecie w sieci sklepów Lidl, zwłaszcza w czasie tygodnia francuskiego. Do tego fantastyczne pesto z jarmużu, kwaśno-gorzkie, idealnie uzupełnia smak sera. Jarmuż jest ostatnio bardzo popularny, i dobrze, gdyż zawiera bardzo dużo białka, błonnika, witamin - przede wszystkim C i K, a także soli mineralnych - zwłaszcza wapnia i potasu, oraz sulforafanu - silnego przeciwutleniacza.



Składniki:

- ser z czerwoną pleśnią - Petit Livarot -  1 op./250 g (dostępny w sklepach LIDL)
(liczba serów zależy od liczby osób, jeden ser na osobę)
- pomidor - 1 szt.
- świeży tymianek
- chleb żytni
- jarmuż - 100 g
- orzeszki ziemne niesolone - 3 łyżki
- ser twardy Pecorino - 20/30 g
- czosnek - 3 ząbki
- cytryna - 1 szt.
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek - 100 ml

Sposób przygotowania:

Przed wykorzystaniem tego przepisu dobrze jest zaopatrzyć się w nieduże naczynia żaroodporne, najlepiej żeliwne z przykrywką, takie, które pomieszczą ser w całości.
Zaczynamy od przygotowania pesto. Umyty jarmuż pozbawiamy twardych części i przekładamy do blendera. Dodajemy orzeszki, czosnek, ser Pecorino, sok z jednej cytryny, szczyptę soli i przynajmniej 2 szczypty pieprzu, a na koniec wlewamy oliwę. Blendujemy do momentu rozdrobnienia wszystkich liści jarmużu i orzeszków (orzeszki powinny być wyczuwalne). Sprawdzamy smak, ewentualnie doprawiamy i odstawiamy.
Naczynie do pieczenia smarujemy oliwą i wkładamy do niego nasz ser. Następnie, wokół sera, układamy gałązki świeżego tymianku. Nacinamy wierzch sera nożem, na szachownicę. Na koniec układamy na serze duży plaster pomidora, który doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Przykrywamy naczynie i pieczemy ser w 190 stopniach przez 20 min. W tym czasie się rozpuści i wypełni naczynie.
Danie podajemy w chlebem żytnim oraz pesto z jarmużu. Chleb moczymy w serze, a następnie nakładamy odrobinę pesto. Plaster pomidora, użyty do pieczenia, możemy pokroić na mniejsze kawałki i zjeść z serem i naszym pesto.
                                                                                                                                       © All rights reserved