26 lipca 2015

Episode 129: Karolina Dziś Serwuje - Domowy krem orzechowo-czekoladowy alla Nutella

Domowy krem orzechowo-czekoladowy alla Nutella

Czasami przeraża mnie, jak bardzo producenci żywności potrafią, delikatnie mówiąc, naginać prawdę, aby ukryć jak wiele szkodliwych składników i jak dużo cukru umieszczają w produktach dla dzieci. Wszystko jest zakryte sielankowymi reklamami i kolorowymi opakowaniami. Jeden z najpopularniejszych kremów czekoladowych do kanapek, tak naprawdę, składa się z: cukru, oleju roślinnego, orzechów laskowych 13%, kakaa w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu 7,4%, mleka odtłuszczonego w proszku 6,6%, serwatki w proszku, lecytyny sojowej i waniliny. Fakt, że cukier jest wymieniony na pierwszym miejscu, oznacza, że jest go najwięcej w danym produkcie... Warto się nad tym zastanowić. Dzieci są teraz bombardowane cukrem pod wieloma postaciami, przez co się od niego uzależniają. Pokaże Wam dzisiaj jeden ze sposobów na to, żeby z tym walczyć. Jest wiele produktów, które możemy przygotować w domu, tak jak ten przepis na krem do kanapek. A jeśli dziecko ma ochotę na kolejnego cukierka, dajcie mu jabłko ;)



Składniki:

- orzechy laskowe - 200 g
- mleko 1,5% - 1 szklanka
- miód - 3 łyżki
- kakao gorzkie - 4 łyżki

Sposób przygotowania:

Najlepiej kupić łuskane orzechy, będzie nam łatwiej. Potem musimy pozbawić je gorzkiej skórki. W tym celu pieczemy je przez 10 min w 200 stopniach, a następnie w woreczku lub ścierce, pocieramy jeden o drugi aż się same siebie 'oczyszczą'. Do przygotowania kremu potrzebujmy malaksera lub silnego blendera, który wytrzyma mielenie orzechów. Ja użyłam malaksera i zmieliłam orzechy wręcz na miazgę. Następnie dodajemy pozostałe składniki: mleko, miód i kakao. Miksujemy, aż wszystkie składniki się połączą. Nie martwcie się jeśli masa będzie wyglądała na płynną, stężeje w lodówce. Gotowy krem przelewamy do słoika i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Na koniec wyrzucamy ten kupny i smarujemy dzieciom kanapki tym domowej roboty.