16 grudnia 2012

Episode 44: Karolina Dziś Serwuje - Makaron Trottole alla Putancesca

Makaron Trottole alla Putancesca

Alla putanesca to jeden z tradycyjnych włoskich sposobów serwowania makaronu. Właściwie niemal każdy rodzaj makaronu można podać alla putanesca, ja wybrałam trottole, ponieważ akurat taki  własnie posiadałam, a także wiedziałam, że będzie świetnie smakował z danymi składnikami. Dodatkowym atutem był fakt, że był to makaron tri colore, który oprócz świetnego smaku, pięknie prezentuje się na talerzu. (jest też wiele innych opcji tego przepisu, np. zamiast tuńczyka używa się anchois)



Składniki:

- makaron trottole tri colore - 1 op.
- kieliszek białego wina
- rozdrobniony tuńczyk w sosie własnym lub w oleju - 1 puszka
- czosnek
- krojone pomidory konserwowe - 1 puszka
- garść krojonych zielonych oliwek
- ostra papryczka - 1 szt.
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- parmezan
- kilka listków rukoli

Sposób przygotowania:

Zanim zaczniemy przygotowywać sos, nastawmy sobie garnek z wodą, w którym ugotujemy makaron. Woda powinna być osolona (pół łyżki soli), a także w trakcie gotowania makaronu dobrze jest wlać łyżkę oliwy, dzięki temu się nie klei. W czasie kiedy woda się zagrzewa przygotowujemy patelnię, na którą wlewamy dwie łyżki oliwy z oliwek. Kroimy cztery ząbki czosnku oraz jedną papryczkę pepperoni i podsmażamy lekko na patelni, pilnując, żeby czosnek nie zbrązowiał. Następnie dodajemy tuńczyka oraz oliwki, a po jakichś dwóch minutach wlewamy na patelnię kieliszek białego wina (najlepiej półwytrawne). Teraz czekamy, aż wino odparuje (może to zająć i 10 min.). Czekając na to, wsypujemy nasz makaron do gotującej się wody, zawsze po włożeniu makaronu do wody trzeba go zamieszać, żeby nie poprzyklejał się do ścian garnka i dolewamy oliwę. Kiedy wino nam już odparuje do sosu dodajemy całą puszkę krojonych pomidorów, wszystko razem mieszamy i pozwalamy się poddusić przez 5 do 7 min. W tym czasie powinniśmy spróbować sosu i doprawić go solą i pieprzem. Ugotowany makaron (al dente) odcedzamy i przekładamy na patelnię. Wszystko dokładnie mieszamy tak, aby cały makaron był w sosie. Następnie wykładamy dowolną porcję na talerz i dekorujemy parmezanem oraz listkami rukoli.