8 października 2012

Episode 28: Karolina Dziś Serwuje - Spaghetti aglio olio e peperoncino

Spaghetti aglio olio e peperoncino

Pyszna włoska kuchnia serwuje nam masę sposobów na podawanie makaronu. Każdy z nich jest niepowtarzalny i zawiera w sobie bogactwo różnych smaków, nawet jeśli przygotowanie go jest bardzo proste. Dziś zaserwuję Wam jedno z łatwiejszych do przygotowania dań, ale za to jakże smaczne i sycące :)



Składniki:

- 400 g makaronu spaghetti
- 5 ząbków czosnku
- papryczka pepperoni
- tarty parmezan
- sól
- oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od zagotowania wody na makaron. Pamiętajcie, żeby dodać do niej odrobinę oliwy, żeby makaron się nie sklejał. Ja także dodaję 2 liście laurowe, dla dodatkowego aromatu. 

Do tak zagotowanej wody wrzucamy makaron. Spaghetti nie należy łamać na pół do gotowania! Wiem, że wiele osób tak robi, ale jest to zupełnie niepotrzebne. Dosłownie po minucie w gorącej wodzie makaron mięknie i pięknie się zgina, tak że cały już można zanurzyć. W trakcie gotowania solimy wodę, powinno wystarczyć pół łyżki soli.

Na patelnię wlewamy pół szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. 

Kiedy makaron się gotuje (8 do 10 min) mamy czas, żeby szybciutko posiekać 5 ząbków czosnku oraz 2 papryczki pepperoni. Ja użyłam jednej świeżej pepperoni i dwóch suszonych chilli. 

Czosnek i papryczki wrzucamy do oliwy i smażymy, aż czosnek się zeszkli. Można również dodać suszone oregano i zioła prowansalskie. 


Ugotowany al dente makaron odcedzamy i wrzucamy na patelnię do sosu. Wszystko razem podsmażamy jeszcze chwilę. 

Makaron podajemy posypany tartym parmezanem oraz ewentualnie wybranymi ziołami.