16 października 2012

Episode 35: Karolina Dziś Serwuje - Sałatka Lazurowa

Sałatka Lazurowa

Na pewno kojarzycie nazwę tej sałatki z reklamy. Jedna z firm produkujących artykuły spożywcze ma wśród swoich produktów taką właśnie sałatkę w wersji 'instant'. Jeśli korzystaliście to wiecie, że w opakowaniu znajdują się tylko grzanki (nie najlepszej jakości) i sos w proszku, a na opakowaniu są wymienione produkty do kupienia. Spokojnie możecie sami zrobić taką sałatkę, zdecydowanie zdrowszą i smaczniejszą, wystarczy wykorzystać mój przepis :) Grzanki z chleba razowego, prawdziwy ser blue do sosu, to nic trudnego, a będzie pyszne.



Składniki:

- sałata lodowa - 1 główka
- chleb razowy - 4 kromki
- pomidorki koktajlowe - 1 opakowanie ok. 250 g
- ser lazurowy blue - 2 opakowania (trójkąty)
- pierś z kurczaka - 500 g
- boczek wędzony - 150 g
- jogurt naturalny - 1 kubek (mały)
- zioła śródziemnomorskie (mieszanka przypraw) - 1 i 1/2 łyżeczki
- przyprawa do gyrosa (mieszanka) - 2 łyżeczki
- sól czosnkowa - 1/2 łyżeczki
- sok z połowy cytryny
- oliwa z oliwek
- natka pietruszki - do dekoracji

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od porwania liści sałaty. Następnie kroimy pomidorki koktajlowe w ćwiartki i wrzucamy do sałaty. Rozpakowujemy jeden ser lazurowy, łączymy go z jogurtem, dodajemy pół łyżeczki ziół śródziemnomorskich, sok z cytryny i odrobinę oliwy z oliwek. Do połączenia składników najlepiej użyć ręcznego blendera. Gotowy dressing przelewamy do sałaty z pomidorkami i dokładnie mieszamy tak, aby każdy liść był ładnie obtoczony sosem.

Teraz przygotowujemy pierś z kurczaka. Odcinamy tłuste części mięsa i kroimy w kostkę. Doprawiamy łyżeczką ziół, przyprawą do gyrosa, solą czosnkową, polewamy oliwą, nacieramy i smażymy. Czekamy, aż się troszkę zarumieni i wtedy dodajemy do niej boczek pokrojony w paski. Dzięki boczkowi, kurczak nabiera soczystości. Gotowe kawałki mięsa przekładamy na liście sałaty. Otwieramy drugi ser lazur, kruszymy i również układamy na sałacie.

Na koniec przygotowujemy grzanki. Musimy pamiętać, żeby nie pozbywać się tłuszczu i ziół, które zostały po smażeniu kurczaka i boczku na patelni. Chleb kroimy w kostkę i na tym samym właśnie tłuszczu podsmażamy pieczywo do momentu uzyskania chrupkości. Grzankami posypujemy naszą sałatkę i dekorujemy pietruszką.
© All rights reserved