27 października 2015

Episode 144: Karolina Dziś Serwuje - Dyniowe babeczki

Dyniowe babeczki

Zbliża się Dzień Wszystkich Świętych, a dzień wcześniej przejęty przez nas z Ameryki, Halloween. W czasie Halloween królują dynie i wszelkie ozdoby oraz potrawy z nich przygotowane. Jeżeli zatem chcecie być przygotowani kiedy zapukają do Waszych drzwi dzieci z pytaniem 'Cukierek albo psikus', to koniecznie musicie upiec moje dyniowe babeczki - one na pewno zatkają im usta ;) Happy Halloween! jak to mówią w Stanach.



Składniki:

- dynia - 500 g
- pomarańcza - 1 szt.
- mąka pszenna - 200 g
- cukier trzcinowy - 100 g
- cynamon mielony - 1/2 łyżeczki
- jajka - 2 szt.
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
- olej - 1/2 szklanki
- sól - szczypta
- żółty lukier
- oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Jak w przypadku muffinek, oddzielamy mokre składniki od suchych. Na początek jednak musimy przygotować dynię. Kroimy ją w grube plastry, które układamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Lekko skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy przez 20 min. w 200°C. W tym czasie w jednej misce mieszamy mąkę, cukier, cynamon, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, szczyptę soli oraz skórkę otartą z pomarańczy (wcześniej pomarańczę trzeba lekko wyparzyć). W drugiej misce mieszamy jajka, olej i sok z połowy pomarańczy. Naszą upieczoną do miękkości dynię, wyjmujemy z piekarnika i pozbawiamy skórki. Następnie, musimy ją zmiksować na miazgę, najlepiej za pomocą blendera, będzie szybko i dużo łatwiej niż męczyć się z widelcem. Gotową dynię przekładamy do naczynia z mokrymi składnikami. W każdym z naczyń musimy przemieszać składniki, a dopiero potem przelewamy mokre składniki do suchych. Dokładnie mieszamy łyżką. Na pewno zauważycie, jak cudowny zapach unosi się z ciasta dzięki cynamonowi i pomarańczy. Gotowe ciasto przekładamy do foremki. Ja użyłam silikonowej formy na sześć babeczek z ciekawym wzorem (były dostępne w sklepach Lidl, podczas tygodnia francuskiego). Lekko ją natłuściłam, bo to było pierwsze użycie, jeśli jednak macie formę lub foremki silikonowe, których używaliście już wcześniej, nie trzeba ich natłuszczać. Babeczki pieczemy przez 25 min. w 180°C. Po wyjęciu z piekarnika ciastka muszą lekko ostygnąć, żeby można było polać je lukrem i ewentualnie ozdobić kolorowymi wiórkami.
© All rights reserved