3 kwietnia 2019

Episode 159: Karolina Dziś Serwuje - Ziemniaki w stylu 'no waste'

Ziemniaki w stylu 'no waste'

Przepis, który osobiście przygotowywałam na ostatnich warsztatach z Sokołowem i Piotrem Kucharskim 😊 Niby prosty ziemniak, ale Kochani, pozory mylą! Danie jest przepyszne, a zwłaszcza z surówką z łodyg brokułów z drobnym twistem mojego autorstwa 😉 Gotowanie w stylu zero waste, to ostatnio temat bardzo mi bliski, dlatego cieszę się, że miałam okazję brać udział w  tego typu warsztatach. A jeszcze jeszcze bardziej mnie cieszy, że tak duża i znana firma, jak Sokołów, co raz bardziej zagłębia się w produkty najwyższej jakości, z jak najkrótszym składem. Pasty, hummusy, pasztety, czy nawet gotowe gołąbki - skład nie alchemiczny, a zwięzły i na temat. To mi się podoba! 👍👍👍



Składniki (na 4 osoby):

WYWAR/SOS:

- kości z pieczonego mięsa np. żeberka, kurczaka
- obierki z warzyw (marchewki, pietruszki, selera itp.)
- głąb kapusty
- zwiędnięte zioła (nie zgniłe, tylko lekko 'padnięte')
- cebule - 3 szt.
- przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, gwiazda anyżu
- przecier pomidorowy - 100 g

ZIEMNIAKI

- ziemniaki do pieczenia - 4 szt. (najlepiej spore)
- olej rzepakowy lub z pestek winogron
- sól
- pieprz

SURÓWKA

- łodygi brokuła - 3 - 4 szt. (różyczki odcinamy i wykorzystujemy, a łodygo do lodówki, żeby je wykorzystać potem)
- miód - 1/2 łyżeczki
- sok z cytryny - 1 łyżka (stare i twarde cytryny dają bardzo dużo soku, nie wyrzucajcie ich!)
- sól - 2 szczypty
- pieprz - 1 szczypta

DODATKI:

- obierki z marchewek (na chipsy)
- pozostałe mięso z pieczenia lub z gotowania zupy
- cebula dymka - 1 szt.

Sposób przygotowania:

Składniki na wywar (z wyjątkiem przecieru pomidorowego) umieszczamy w garnku, zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu kilka godzin. Gdy wywar się zredukuje, odcedzamy go. Do przecedzonego płynu dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy jeszcze przez jakiś czas aż sos się zagęści. Można również dodać łyżkę lub dwie masła, dla smaku i aksamitnej konsystencji sosu.

Ziemniaki myjemy porządnie, nacieramy olejem oraz solą i pieprzem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 1 godzinę w 200°C. Muszą być miękkie w środku. Czas pieczenia zależy od wielkości ziemniaków. Małym wystarczy 30 minut, tym dużym ok. godziny.

W tym czasie przygotowujemy surówkę i pozostałe dodatki.

Obieramy łodygę brokuła i ścieramy ją na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do miseczki, doprawiamy miodem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Mieszamy i gotowe.

Na patelni podsmażamy mięso. Możemy użyć np. resztek pieczeni, mięsa z rosołu czy podstarzałym wędlin. Możemy je doprawić delikatnie ulubionymi przyprawami. Smażymy, aż się zrumieni i będzie lekko chrupiące, ale nie suche.

Obierki marchewki dokładnie osuszamy i smażymy na chipsy w głębokim oleju. Wyjmujemy, odcedzamy na ręczniku papierowym, przyprawiamy solą i pieprzem. 

Cebulę dymkę całą drobno siekamy.

Na głębokim talerzu układamy ziemniaka przekrojonego na krzyż. 'Otwieramy' go szeroko i na środku układamy mięso, na to surówkę, a na wierzch chipsy. Wokół ziemniaka wlewamy kilka łyżek sosu. Całość dekorujemy świeżą dymką.





© All rights reserved

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz